Pljesak molim
POČELO JE, POČELO …NAJVEĆA EUROPSKA SMOTRA ROBOTIČARA U HRVATSKOJ
Varaždin je domaćin 4. European RoboCupJuniora 2023.
objavljeno: 11. rujna 2022.

U Zagrebu su se okupile generacije uspješnih robotičara od 2011. do danas. Svi su imali zajednički cilj – svojim radom u ulozi volontera i znanjem na svojim leđima iznijeti organizaciju i natjecanje 4. European RoboCup Juniora 2023., najvećeg skupa pametne mladosti, koji je ikada održan u Hrvatskoj.

Nakon 12 godina vrhunskih rezultata na međunarodnim, europskim i svjetskim RoboCup Junior natjecanjima ostvarila se želja prof. Ivice Kolarića i članova udruge Hrvatskog društva za robotiku da Hrvatska bude domaćin 4. European RoboCup Junior natjecanja.

Natjecanje će se održati od 7. do 10. lipnja 2023. u Varaždinu.

Partneri su u organizaciji ovog prestižnog natjecanja: Varaždinska županija, Hrvatski robotički savez i Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti varaždinske županije.

Očekuje se da će ovo natjecanje okupiti sudionike iz dvadesetak europskih zemalja, a sudjelovat će oko 900 sudionika.

Od početka su RoboCup Junior natjecanja u Hrvatskoj u organizaciji udruga Robofreak i Hrvatsko društvo za robotiku koje su od 15. 12. 2012. članice Hrvatskog robotičkog saveza.

■ Prvo je državno natjecanje provedeno u Zagrebu, u OŠ Mate Lovraka pod nazivom RoboCup Junior Rescue – Dubrava 2011.

U subotu 10. rujna 2022. upravo su se u Osnovnoj školi Mate Lovraka, Zagreb na prvom radnom sastanku okupili brojni prijatelji robotike, članovi Hrvatskog društva za robotiku i bivši natjecatelji koji su spremni na sebe preuzeti ovu zahtjevnu organizaciju.

Prof. Kolarić je izrazio želju da voditelji kategorija na 4. European RoboCup Junior 2023. budu upravo ovi mladi ljudi koji su i do sada ponosno predstavljali Hrvatsku.

Očekujemo potporu svih mjerodavnih organizacija, a posebno Ministarstva znanosti i obrazovanja.

■ Piše: Jelka HRNJIĆ, OŠ Mato Lovrak, Zagreb ■