Pljesak molim
INOVA-MLADI 2020
Zlato vukovarskim gimnazijalcima
objavljeno: 30. studenoga 2020.

Najmlađi su vukovarski gimnazijalci krenuli stopama prošlogodišnjih maturanata (Matko, Matija, Ivan, Marko, Sara, Lucija…) nastavljajući raditi na brojnim nedovršenim projektima i razvoju novih ideja pri čemu su osvojili i prvo priznanje i zlatnu medalju na INOVA-MLADI 2020.

Vukovarski su gimnazijalci sudjelovali i ove godine na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj.  INOVA-MLADI 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim djelovanjem koja svojim aktivnostima okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i program. Organizatori su ovog prestižnog događanja Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija diljem svijeta uvjetovala mjere ograničavanja društvenih okupljanja i održavanja raznovrsnih događanja, ovogodišnja INOVA bila je u hibridnom izdanju, dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.

Gimnazija se Vukovar ove godine predstavila projektom Educational Memory Musical Arduino videosadržajem u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, a njihova želja i ideja je bila privući zainteresirane te širu javnost upoznati sa svojim radom u području primjene arduino tehnologije.

Ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte. Prijava u kategoriji srednje škole zahtijevala je prilaganje opisa projekta, videozapis i dodatni materijal – plakat.

Projektu je Emma moguće pristupiti OVDJE.

Na 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz „živi“ dio izložbe INOVA-MLADI imala je online izdanje uz sudjelovanje inozemnih izlagača iz Taiwana, BiH i Republike Srbije. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije /teksta, slika, videa prikazanih na mrežnim stranicama izložbe.

Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje.

Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca zaslužna je i ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata koji su uvelike pridonijeli ovom uspjehu postavivši za sobom dobre temelje, a ostavivši brojne ideje i pozitivno ozračje te prostor za razvoj u STEM području.

Zbog epidemioloških razloga podjele odličja nije bilo, no u razdoblju 16. – 27. studenoga mentori su osobnom dostavom zaprimili medalje i diplome. Tako su mentori vukovarske ekipe Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović imali čast ovu vijest prenijeti zaslužnim učenicima i ravnateljici škole Giani Marović Zeko. Naravno, oduševljenje i zadovoljstvo ostvarenim uspjehom nije izostalo, a čestitke učenika, nastavnika, poznanika, prijatelja i roditelja stizale su sa svih strana.

Uz osvojeno priznanje ekipa vukovarske gimnazije imala je priliku vidjeti brojne inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. Tako su i ove godine u novom normalnom i virtualnom izdanju INOVA-MLADI 2020. svjedočili i bili dio bogate inovatorske kulture prepune kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetništva, a kući su ponijeli zlatnu medalju!

■  Sanja Pavlović Šijanović, prof. | Davor Šijanović, prof.  ■  Gimnazija Vukovar ■