Savjeti stručnjaka
Kazne za roditelje
objavljeno: 7. travnja 2014.

U nedavno objavljenu članku britanski list The Telegraph bavi se temom o „rekordnom broju roditelja” kažnjenih zato što pomažu djeci izostajati iz škole. Novčano su kažnjeni roditelji koji uoči vikenda odvode djecu iz škole prije završetka nastave kako bi mogli zajedno nekamo otputovati ili jednostavno ne poduzimaju ništa kada njihovo dijete izostaje s nastave.

Tisuće kažnjenih roditelja

RazredPrema podatcima iznesenim u članku broj kažnjenih roditelja lani je porastao za više od četvrtine u odnosu prema prethodnoj godini kada su zbog toga bila kažnjena 41 224 roditelja. Usto, porastao je i broj roditelja (23 posto) koji nisu platili kaznu od 60 funti koja se udvostručuje ako se ne plati u roku od 28 dana. Osam ih je tisuća zbog toga završilo na sudu.

Autor članka Nick Collins predviđa da će broj roditelja koji bi mogli dobiti kaznu porasti i sljedeće godine. Tada će ravnatelji imati ovlasti zabranjivati roditeljima da odvode djecu iz škole prije završetka nastave. Prije su učenici mogli izostati iz škole ukupno 10 školskih dana, a novim će izmjenama zakona biti zabranjeni svi izostanci osim u izvanrednim slučajevima. Roditelji će morati izabrati hoće li krenuti na put sa svojim djetetom tek poslije nastave  ili će ga odvesti iz škole bez dopuštenja i za to snositi posljedice.

Kazne smanjile izostanke

Michael Gove, britanski ministar obrazovanja, pohvalio se podatcima o padu broja izostanaka te istaknuo da je to potvrda ispravnosti vladinih oštrih mjera u obračunu s lošim ponašanjem u školi.

Izostanci s nastave nisu samo britanski problem, ima ih, naravno, i u hrvatskim školama. Prema anketi portala EduCentar s kraja prošle godine 36 posto učenika priznaje da radije odlazi na kavu s prijateljima nego na predavanje. Ako je glavni razlog izostanaka s nastave druženje s prijateljima uz kavu, ističu u EduCentru, postavlja se pitanje koliko je učenicima stalo do vlastita obrazovanja i bolje budućnosti te mijenja li se obrazovni sustav dovoljno brzo.

Britanci su uvođenjem novih mjera očito odlučili stati na kraj takvu neprimjerenu ponašanju.