Savjeti stručnjaka
MICROSOFT NAJAVIO NOVI MINECRAFT
Minecraft i kao edukativno izdanje za škole
objavljeno: 5. travnja 2016.

…poput drevnih Pompeja, piramida i grčkih hramova – mjesta iz kojih mogu učiti. Da bi počeo ostvarivati taj cilj, Microsoft je najavio posebno Minecraftovo edukativno izdanje, novu verziju koja je prilagođena školama.

Za sada promjene nisu dramatične.

Minecraft: Edukativno izdanje, što će mu biti puno ime, u suštini je Minecraft koji igrate već godinama, ali uz nekoliko dodatnih mogućnosti koje olakšavaju jednostavnost uporabe.

To uključuje poboljšanje Minecraftovog načina mapiranja tako da se učenici mogu lakše snaći, što učiteljima omogućuje da nađu određene resurse koje učenici mogu koristiti, te dodatak in-game kamere i albuma za spremanje “screenshotova” i katalogiziranje mjesta koja ste posjetili. 

Microsoft je istaknuo da će promjene u igri biti minimalne zato što ne želi Minecraft pretvoriti u izravni edukativni proizvod; to je ipak ponajprije igra – i stoga nešto što djeca žele koristiti – samo što je riječ o igri koja se može primijeniti u učionici.

Uspjeh edukativnog izdanja Minecrafta mogao bi ovisiti o još jednoj velikoj Microsoftovoj objavi: pokreće i web stranicu na koju edukatori mogu staviti Minecraftove svjetove i planove lekcija koje idu uz njih.

Već se može naći nekoliko objavljenih primjera. Jedan uključuje kartu u stilu feudalnog Japana za raspravu o japanskoj poeziji, drugi koristi Minecraftove kockice da bi prikazao brutalističku arhitekturu, dok treći uključuje goleme molekule koje učenici mogu istražiti. Djeca neće rješavati zagonetke ili kvizove u tim svjetovima; Minecraft će uglavnom biti njihov način ulaska u povijesno i znanstveno okruženje kako bi bolje razumjela ono što ih se poučava u razredu.

Microsoft ne namjerava sagraditi svjetove i planove lekcija koristeći vlastite resurse. Umjesto toga, nada se da će potaknuti šaroliku on line zajednicu koja će to napraviti sama. Tako učitelj može otići na web stranicu, naći okruženje za koje je zainteresiran i odmah poslati svoje učeniku u igru. Microsoft već ima snažnu zajednicu koja međusobno dijeli sadržaje koje su napravili korisnici, a misli da bi trebao s lakoćom to proširiti i na edukativni sadržaj.

Ali, ako ne uspije, edukativno izdanje Minecrafta neće biti ni upola toliko korisno u učionici. Izgradnja Minecraftova svijeta zahtijeva vrijeme i često mučan rad – što ne možete očekivati od učitelja – stoga je ključno da Microsoft osigura da učitelji ne moraju sve sami napraviti.

Kad je Microsoft kupio Minecraft 2014. godine, potencijal te igre u školama je bio jedan od prvih razloga kojom je objašnjena ta kupnja. Windowsi gube svoj položaj u školama, a jeftinije platforme zauzimaju to mjesto, ali je Minecraftovo edukativno izdanje jedan od načina na koje će Microsoft moći uzvratiti. Igra, koja će koštati pet dolara po učeniku, bit će vezana uz Microsoftove račune učenika. Oni će također moći skinuti i koristiti edukativno izdanje kod kuće, ako se ulogiraju istom lozinkom.

Uglavnom, Microsoft ima koristi od svega toga jer više djece igra Minecraft, a škole stavljaju veći naglasak na Microsoftov ekosistem u koji se sve to uklapa, što sve ide u prilog Microsoftu.

Minecraft: Edukativno izdanje bit će lansirano ovog ljeta, a Minecraftovo prilagođavanje školama je samo početak Microsoftovog plana. Ta inicijalna verzija temelji se na Minecraft Edu, Minecraftovu modu koji je Microsoft upravio kupio. Ali, Microsoft nije rekao u kojem smjeru će nastaviti s edukativnim izdanjem Minecrafta. Ovo prvo izdanje, čini se, stavlja svu infrastrukturu na svoje mjesto – edukativno izdanje trebalo bi jednostavno distribuirati po školama i postaviti na kućnim računalima učenika – stoga su možda sljedeći u planu novi in-game alati. Unutar Minecrafta već postoji dovoljno moći (možete programirati u igri). Sada Microsoft treba raditi na olakšavanju načina da učitelji sve iskoriste.

…………………………………

Napomena:

  • Verge je portal osnovan 2011. godine, a pokriva područja koja su na sjecištu tehnologije, znanosti, umjetnosti i kulture. Njegova je misija ponuditi iscrpno izvještavanje i važne priče, vijesti i novosti, informacije o proizvodima te sadržaj namijenjen zajednicama na ujedinjen i kohezivan način.
  • Izvor: theverge.com