Savjeti stručnjaka
Savjeti učitelja: Kako roditelji mogu pomoći?
objavljeno: 20. ožujka 2014.

Komunikacija s učiteljem jedan je od načina na koji možete pomoći svojem djetetu da bude uspješnije u školi. Ali koliko biste često trebali kontaktirati s učiteljima, koja biste im pitanja trebali postaviti i na koji način da to ne bi shvatili kao miješanje u njihov posao?

Roditelji s aktivnim stajalištem prema aktivnostima svojeg djeteta u školi obično su najzaslužniji za njegov uspjeh. Djeca takvih roditelja obično imaju viši stupanj samopouzdanja i manje problema s ponašanjem u školi.

Pet je načina na koje roditelji mogu pomoći svojoj djeci da budu uspješni učenici:

Savjeti

1. Pobrinite se da vaše dijete bude u školi svakog dana. Propušteni je rad za djecu veći gubitak nego što je nadoknađeni rad dobitak. Ne postoji zamjena za prisutnost na nastavi. 

2. Odredite svojem djetetu vrijeme i mjesto za pisanje domaće zadaće. Ako nema domaću zadaću, neka iskoristi slobodno vrijeme za čitanje. Rutina je vrlo važna.

3. Budite u kontaktu s učiteljima, ali nemojte pretjerati! Većina učitelja cijeni roditelje koji s njima kontaktiraju nekoliko puta u polugodištu, ali ne voli kad roditelji očekuju da im učitelj bude uvijek na raspolaganju.

4. Usadite karakter svojoj djeci – to će poboljšati njihove društvene i akademske vještine. Neke su stvari jednostavno pogrešne, a svijet u kojem će vaše dijete odrasti kaznit će loše ponašanje. Stoga osigurajte svojem djetetu prednost.

5. Svakog dana razgovarajte s njime o njegovim dnevnim aktivnostima. Dajte mu do znanja da vam je stalo do njega te ga uistinu saslušajte.