Savjeti stručnjaka
SKRB O SEBI NA PRAVI NAČIN: ZA POTPUNU OBNOVU NIJE POTREBAN NOVAC
Sedam kategorija skrbi o sebi namijenjenih učiteljima tijekom ljeta
objavljeno: 20. srpnja 2020.

Posljednje dane nastavne godine proveli smo sanjareći o blagodatima ljeta – o dugim, lijenim mjesecima u kojima ćemo konačno moći odvojiti vrijeme za sve što je poučavanje istisnulo iz naših života.

Sada kada je ljetni odmor napokon stigao, kako se izliječiti od stresova iz protekle godine i očeličiti se za narednu školsku godinu?

Odgovor je – skrbi o sebi.

Ovaj ‘napumpani’ izraz asocira na skupe masaže, opsežnu pripremu obroka, iscrpljujuću tjelovježbu, ekstravagantni odmor. Nakon što smo naporno radili cijele godine za učiteljsku plaću, komu je preostalo energije i novca za takvu skrb o sebi?

Srećom, ona je mnogo jednostavnija od toga.

Rasipanje novca na grandiozne geste opuštanja možda će vam se učiniti kao dobra ideja, ali će koristi biti kratkoročne. Skrb o sebi ne podrazumijeva „kroj koji pristaje svakomu od nas“, niti je rješenje životnih problema kojim postižemo trenutačno zadovoljstvo. Umjesto toga, skrb o sebi mora biti krojena po mjeri pojedinca, to je obveza svakog od nas da na sebi primjeren način predahnemo kako bismo se obnovili.

Iskoristite ljeto kako biste pronašli način skrbi o sebi koji vam najviše odgovara tako što ćete istražiti sedam kategorija skrbi o sebi i pronaći aktivnosti koje će vam pomoći smisliti rutinu skrbi o sebi.

OBNOVA OSJETILA

Školski dani bombardiraju nas osjetilnim podražajima: čudni mirisi, ljepljivi prsti, fluorescentna svjetla. Ljeto je prilika da udovoljite svojim osjetilima pružajući im mnogo ugodnija iskustva. Iziđite u prirodu i gledajte kako sunčeve zrake svjetlucaju kroz lišće u visini. Zastanite i udahnite miris jorgovana koji cvjeta uz pločnik. Uživajte u svojoj najdražoj ljetnoj poslastici, sada kada imate vremena prožvakati hranu.

UŽITCI I ZADOVOLJSTVA

Provodimo toliko vremena pokušavajući usrećiti druge da izgubimo iz vida vlastitu sreću. Sada kada ste ispratili brojne ljude koji su vam bili povjereni na odgovornost, povežite se s jednostavnim užitcima koje ste sami sebi uskratili tijekom nastavne godine. Pročitajte knjigu koja nije dio vašeg kurikula. Pogledajte film koji se nikad ne bi mogao nazvati „obrazovnim”. Vratite se starom hobiju ili započnite novi. Budite turist u svom gradu i ponovno otkrijte prizore pored kojih svakodnevno prolazite na putu do posla.

MENTALNA VJEŽBA

Učitelji izvode svaku vrstu mentalne gimnastike kako bi preživjeli zahtjeve školske godine, ali neprestano razmišljanje o istim stvarima iscrpljuje samopouzdanje i potiskuje kreativno razmišljanje. Uzmite predah od školskih okvira razmišljanja kako biste stimulirali mozak na nove načine. Naučite novu vještinu koja nema veze s učionicom. Očistite kuću i razmislite o tome možete li unaprijediti organizaciju svog doma. Pružite sebi zadovoljstvo rješavanja zagonetaka ili uklanjanja stavaka s pospisa obveza.

DUHOVNA OBNOVA

Toliko smo zarobljeni u užurbanost školske godine, osvrćući se na svaki protekli trenutak pokušavajući istovremeno predvidjeti sljedeći, da rijetko usporavamo kako bismo doživjeli sadašnji trenutak. Sada kada je užurbanost školskog života prošla, povežite se ponovno sa svojim vrijednostima. Otiđite u crkvu i uživajte u bogoslužju, slobodni od mentalnog pritiska da morate završiti posao za ponedjeljak. Posvetite više vremena mirovanju u meditaciji ili pokušajte prakticirati meditaciju ako niste nikada probali. Iskoristite lijepo vrijeme za boravak u prirodi. Učinite sve što je potrebno kako biste povratili stanje unutarnjeg mira i ispunjenosti.

POVEZIVANJE S VLASTITIM EMOCIJAMA

Naše su škole žarišta emocionalne aktivnosti. Kada u učionici podivljaju emocije, vrlo je teško ne upiti negativnost drugih. Dajte sebi vremena da shvatite i prihvatite vlastite emocije. Plačite ako je potrebno. Potražite prilike za smijeh. Mnogo smijeha. Zapišite svoje osjećaje u dnevnik. Ali iznad svega, vježbajte suosjećanje sa samim sobom. Dajete sve od sebe i to je sve što možete dati.

TJELESNA OBNOVA

Poučavanje je napor cijelog organizma. Savijamo se nad papirima dok ocjenjujemo radove, upućujemo i gestikuliramo kako bismo utvrdili lekciju, primjenjujemo brzo hodanje kako bismo pobijedili zvono. Sada kada niste rastrgani na sve strane, omogućite svom tijelu pokret koji mu je potreban. Otiđite u šetnju i krećite se tempom koji je za vas najudobniji. Pronađite gupu za vježbanje joge na otvorenom. Pridružite se svojoj djeci u jezeru, ribnjaku ili bazenu u okrjepljujućem plivanju. Sadite biljke, vodite brigu o vrtu ili održavajte dvorište. Ili primjenjujte tjelovježbu ako vas to veseli.

DRUŠTVENA OBNOVA

Dok smo zauzeti njegovanjem odnosa s našim učenicima, skloni smo zanemariti  odnose koje imamo s obitelji i prijateljima. Iskoristite dug dan kako biste našli vremena za ljude s kojima ste izgubili kontakt tijekom nastavne godine. Uputite telefonski poziv koji ste odgađali i ovaj se put zaista usredotočite na slušanje. Sastanite se s prijateljem na ručku na kojem možete ostati dulje i uživati. Ako održavate fizičku (socijalnu) distancu, koristite se Zoomom za druženje.

Skrb o sebi za učitelje je ključ u sprječavanju izgaranja. Za usvajanje nove navike u prosjeku je potrebno 66 dana. Ljetni odmor pruža dovoljno vremena za eksperimentiranje s raznim načinima skrbi o sebi i učvršćivanja prakse koja će vam pomoći da sljedeću školsku godinu iznesete živi i zdravi.

■ NAPOMENA ■ autor: Melisa FERGUSON, učiteljica ■ SAD: Bored Teachers – mrežne stranice namijenjene učiteljima koji nude različite sadržaje i pristupe, od stručnih do zabavnih ■ izvornik: boredteachers.com