Savjeti stručnjaka
Tehnika brzoga pamćenja
objavljeno: 8. studenoga 2013.

Tko o čemu, ja o onome u čemu sam najtanja: o pamćenju. Ljudi koji imaju problema s pamćenjem (kao ja) smišljaju tehnike kako da doskoče tom problemu. Jedna od njih je NLP tehnika koju je zgodno primijeniti kad treba brzo i trajno zapamtiti mnogo nepovezanih podataka.

POGLEDAJTE SLIKU. POKUŠAJTE ZA SAMO JEDNU MINUTU ZAPAMTITI SVIH 12 RIJEČI, I TO ONIM REDOSLIJEDOM KOJIM SU ZAPISANE.

Tek NAKON toga čitajte ovaj članak dalje.

Metoda brzoga pamćenja

Taj je zadatak klasičan primjer iz NLP priručnika: imaš minutu vremena kako bi zapamtio 12 pojmova sa slike i ponovio ih istim redoslijedom kojim su zapisani. Stvar je u tome što to BAŠ SVATKO MOŽE. Neki će zapamtiti i bez posebnih tehnika jer imaju genijalno pamćenje. Ali nama običnima i zaboravljivima pomaže tehnika pretvaranja u slike. Ne pokušavam zapamtiti riječi, nego slike jer se slike pamte znatno lakše nego riječi… Slike zatim povezujemo…, slažemo u filmić, u lanac…, svejedno, bitno je da ih povežemo u što šašaviju priču (što je šašavija, lakše se pamti). Treba zamišljati, vizualizirati, smisliti nešto duhovito. Dok to radimo, naš mozak svijetli od sinapsi koje se stvaraju i povezuju. Mozak obožava biti osvijetljen. 

Evo konkretnoga primjera. Svatko vizualizira podatke i ulančuje ih na svoj način. U minutici vremena, koliko je potrebno da se zapamti ovaj popis riječi i njegov redoslijed, ja sam sebi vizualizirala ovu sliku:
Na svjetiljku (1) je obješen štap (2), a na kraju štapa visi telefon (3). U boci (4) je model zrakoplova (5) i mala knjiga (6) na kojoj je nacrtana kutija cigareta (7), a u nju zaboden nož (8). Lisnica (9) je pala na šareni tepih (10) između skija (11) i teleskopa (12).

 

Autorica: Dinka Juričić