Savjeti stručnjaka
ŽIVOT I DOBROBIT
Učitelji, kako se možemo pobrinuti za svoje mentalno zdravlje?
objavljeno: 26. ožujka 2020.

Ovaj tekst nije o mjerama zaštite mentalnog zdravlja ili o sprječavanju širenja virusa COVID-19. Nije ni o kurikulumu ni o tehnologiji ni o poučavanju na daljinu. Ne želim pričati o društvenoj izolaciji ili o širenju zaraze, postoji milijun drugih tekstova o tome. Ovaj tekst govori o tome kako se pobrinuti za sebe i za svoje mentalno zdravlje u ovakvom trenutku.

U doba kad svakodnevno govorimo o stresu, tjeskobi, strahu od toga kako će globalna pandemija utjecati na našu djecu, još je važnije zapamtiti da ne možemo učinkovito voditi brigu o drugim ljudima ako se prvo ne pobrinemo za sebe.

BUDITE OBAZRIVI PREMA SAMOME SEBI.

Sad smo svi učenici. Ovo je nova situacija za sve nas, a to znači nove emocije, nove reakcije, nove strahove itd.

Biste li bili strogi prema mladima u vašoj učionici koji uče nove, zahtjevne stvari? Naravno da ne biste.

Stoga nemojte stavljati dodatan pritisak na sebe da naučite ovaj novi način poučavanja.

Također, ovo će možda zvučati kontroverzno: mislim se da oni koji poučavaju na daljinu ne bi trebali iscrpljivati pokušavajući pronaći načine da primjenjuju potpuno iste taktike i metode kao u učionicama. 

Hoćemo li morati raditi stvari na drukčije? Da.

Može li ovo biti odlična prilika za sve da se naučimo koristiti platformama i raznim alatima? Da. Međutim, nose li se učenici već sad s više stresa nego što uopće možemo zamisliti? TAKOĐER DA.

Oni su generacija koja je svjesna SVEGA zahvaljujući internetu i društvenim medijima. Ali njihov se čeoni režanj i dalje razvija, što im omogućava golemu količinu informacija, ali možda ne dovoljno emocionalnoga kapaciteta da se s time nose ili to obrađuju na zdrav način.

UKRATKO: nemojte stavljati dodatan pritisak na sebe nego što je potrebno. Jednostavnost će biti dovoljna.

ZAOKUPITE SE POSLOM.

Jedan je od najboljih savjeta koji sam ikad dobila kad sam bila iznimno tjeskobna taj da se – zaokupim poslom.

Na primjer, ako radim nešto taktilno tad mi je teško razmišljati o bilo čemu drugom. I to ne u smislu na koji se primjerice isključim poput „zombija” kad pregledavam Instagram, već više poput opuštenosti koja se javlja kad sam u stanju prave kreativnosti.

EVO MOJIH PREPORUKA:

  • puzzle! – ja sam opsjednuta puzzlama
  • vezenje – potražite informacije o ovom opet modernom trendu na Pinterestu, toliko zabavnih ideja
  • kaligrafija
  • druge preporuke: pripremanje kruha ili nečega što zaokuplja ruke, crtanje mandale, slikanje ili izrađivanje kolaža, sviranje instrumenta (ovo je odlično vrijeme za učenje na YouTubeu).

KREĆITE SE.

Neka vježbanje postane vaša redovita navika. Otiđite u šetnju ako možete. Vježbajte uz YouTube. Glavno je da pokrenete svoje tijelo!

SMIRITE SVOJ UM.

Ovo podrazumijeva drukčiji pristup za sve nas, ali je vrlo važno da svom umu osigurate pauzu od poplave informacija. Ne znam je li ikad postojalo bolje vrijeme od ovoga za preuzimanje aplikacije Calm app (koja je besplatna za učitelje!). Uz vođene meditacije, opuštajuću glazbu i priče prije spavanja, zažalit ćete što je niste prije imali! Međutim, što god radili, pokušajte ne samo zaokupiti svoju pažnju nego se doista isključiti i pustiti umu da luta.

SMIJEH.

Globalna pandemija očito je vrlo ozbiljna stvar, ali to vrijedi i za vaše mentalno zdravlje tijekom ove situacije. Kao što će vam reći svaka osoba koja je ikad brinula za člana obitelji koji boluje od Alzheimerove bolesti, katkad se jednostavno morate nasmijati usred neke grozne situacije.

Dakle, ako ste preplavljeni informacijama o virusu COVID-19 – humor može biti pravi lijek za vas.

OSTANITE POVEZANI NA ISPRAVNE NAČINE.

Koristite se tehnologijom koju imamo – FaceTime, WhatsApp, Skype – da biste ostali povezani s obitelji i prijateljima.

Odličan je prijedlog korištenje vlastitih imena što češće kad smo u izolaciji. Provjerite kako su vaši susjedi, stariji ljudi koje poznajete [pogotovo oni koji žive sami] i drugi u ranjivim skupinama. A ako ste preplavljeni medijskim informacijama, jednostavno se isključite na neko vrijeme. Znat ćete kad vam bude dosta svega.

……………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica poučavatelja čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com