Školska knjiga za vas
VIŠE OD 16 000 UČITELJA, NASTAVNIKA I RAVNATELJA USAVRŠAVALO SE U AKADEMIJI ZNANJA
Učitelji zaslužuju najbolje
objavljeno: 28. svibnja 2021.

Više od šesnaest tisuća učitelja, nastavnika i ravnatelja usavršavalo se u Akademiji znanja, certificiranom programu usavršavanja koji podupire i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a namijenjen je članovima 5+ kluba Školske knjige. Prema riječima Matilde Bulić, direktorice školskog programa u Školskoj knjizi, riječ je o najmasovnijoj edukaciji učitelja koja je održana u organizaciji neke izdavačke kuće u Hrvatskoj.

„Sretna sam što radim u Školskoj knjizi, nakladničkoj kući koja je učiteljima darovala edukaciju kakva je inače namijenjena menadžerima. U Školskoj knjizi znamo da naši učitelji zaslužuju najbolje u svemu, pa tako i u profesionalnom i osobnom usavršavanju. Stoga smo im darovali napredan program s najboljim predavačima nastojeći unaprijediti njihove profesionalne vještine i osnažiti ih podjednako u privatnom i poslovnom životu”, izjavila je Matilda Bulić.  

Vodeći regionalni stručnjaci u prvoj su godini Akademije znanja predstavili polaznicima najnovija znanja u segmentu komunikacijskih i interpersonalnih vještina, kreativnosti, inovativnosti i menadžmenta te u njihovoj praktičnoj implementaciji. U naprednom programu Akademije znanja za 2021./2022. mnoge od ovih tema bit će produbljene i prilagođene radu s učenicima.

Matilda Bulić: Iduće godine učit ćemo kako upravljati vještinama

direktorica školskog programa, Matilda Bulić

„Sljedeće školske godine svi učitelji imaju priliku biti polaznici Akademije znanja u kojoj ćemo im pomoći da nauče upravljati svojim vještinama na različite načine. U četiri modula bavit ćemo se upravljanjem sobom, kompetencijama, razredom i stresom”, najavila je direktorica Bulić, ujedno i predsjednica programskog vijeća Akademije znanja.

U modulu Budi svoj najjači saveznik učitelji će učiti o tome kako pomoći sebi kad je riječ o zdravlju, prehrani, psihologiji i drugim segmentima koji nas u konačnici čine jakim individuama. Modul Znanjem do uspjeha bit će posvećen upravljanju kompetencijama, a ojačat će profesionalne, multidisciplinarne vještine koje su potrebne svakom učitelju da bude uzor svojim učenicima.

U današnjim razredima s inkluzivnom nastavom učitelji usporedno rade s djecom s teškoćama i s prosječnim i darovitim učenicima. Jako je važno prepoznati specifične potrebe svakog učenika i potaknuti ih da ostvare najviše što mogu. U rješavanju toga zahtjevnog zadatka učiteljima će pomoći modul pod nazivom Različiti, a isti u kojem će se baviti upravljanjem razredom koji je sastavljen od puno različitih učenika.

„Iako znamo da stres ne postoji izvan našeg doživljaja, svima nam treba puno vježbe da otpustimo taj neugodan osjećaj i naučimo ono što je jako važno – Radi velike i uživaj u malim stvarima, kako glasi naziv četvrtoga modula Akademije znanja. U idućoj školskoj godini učitelje očekuju jednako kvalitetni i zanimljivi predavači te znanja i vještine koje će ih dodatno osnažiti”, istaknula je Matilda Bulić.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u prvoj godini Akademije znanja ne kriju ni predavači. Među njima je voditelj modula Inovacije i kreativnost izv. prof. dr. sc. Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

Goran Vlašić: Učitelji su ključni za razvoj kreativnosti

„Učiteljima smo približili najvažnije spoznaje o kreativnosti kao jednoj od ključnih kompetencija u 21. stoljeću. Da bi potaknuli razvoj kreativnosti, učitelji najprije moraju u učenika probuditi strast prema znanju. U toj misiji ne mogu uspjeti ako i sami nisu razvili dovoljno strasti prema vlastitu poslu. Stoga nas veseli to što se mnogo učitelja priključilo predavanjima u Akademiji znanja i odvojilo svoje slobodno vrijeme za dodatnu edukaciju. To nam najbolje pokazuje s koliko strasti oni prilaze poučavanju. Pozivam ih da i dalje propitkujemo postojeće okvire unutar kojih živimo i radimo, da zajedno promičemo izvrsnost u obrazovanju i pretvorimo ovaj napredni program u poligon za razvoj talenata i ambicija nadolazećih generacija”, izjavio je Goran Vlašić, sveučilišni profesor i osnivač Instituta za inovacije koji sa Školskom knjigom već šesnaest godina uspješno surađuje u razvoju inovacijskih potencijala pojedinaca i kompanija.

Borna Lulić: Rastimo zajedno u Akademiji znanja

Ponovna suradnja s učiteljima inspirirala je i mr. sc. Bornu Lulića, trenera i predavača koji je u svijet poslovnih, interpersonalnih i menadžerskih vještina stigao izravno iz Školske knjige u kojoj je niz godina uređivao časopise Smib i Modra lasta te održao više od tisuću predavanja za učitelje.

„Da nije bilo Školske knjige i njezine moći, kredibiliteta i autoriteta koji se, među ostalim, očituju u velikom broju promotora na terenu i golemoj prisutnosti u hrvatskim školama, nikad se ne bih odvažio na svoju misiju. Ona je rezultat te sinergije, rasplamsavanja edukacijske vatre i žara prosvjetljenja koji mi prosvjetari nosimo. Učitelji su stupovi svakog društva. U Akademiji znanja dali smo im na raspolaganje sve resurse kako bi shvatili koliko je važna njihova uloga u kreiranju naše zajedničke budućnosti. Veselimo se horizontima koje ćemo proširiti i vrhuncima koje ćemo osvojiti. Budite dio Akademije znanja. Rastimo zajedno”, poručio je Borna Lulić učiteljima nakon završetka modula Sedam navika uspješnih učitelja.

Nikša Sviličić: Program za bolje rezultate u privatnom i profesionalnom životu

I dok je predavač Lulić vodio sudionike Akademije znanja do visokih razina svjesnosti, motiviranosti i uspješnosti, sveučilišni profesor i jedan od vodećih domaćih komunikologa dr. sc. Nikša Sviličić pokazao im je što je sve potrebno da postanu odlični govornici, perceptori i komunikatori.

„U predavanjima sam nastojao približiti tri teme: komunikacijske vještine, komunikacijsku percepciju i prezentacijske vještine. Komunikacijsko samopouzdanje, uvjerljivost i vjera u konačan ishod čine ključnu razliku između dobrog i izvrsnog predavača. 

Akademija znanja Školske knjige iznimno je dobar projekt koji će učiteljima pomoći da ostvare bolje rezultate kako u privatnom tako i u profesionalnom životuˮ, izjavio je dr. sc. Sviličić, trostruki doktor znanosti i jedan od najobrazovanijih ljudi u Hrvatskoj.

Mirta F. Čobanov: Naučili smo osvijestiti mentalnu snagu

S osnovama motivacije učitelje je upoznala mag. oec. Mirta F. Čobanov, certificirani lidership couch i psihoterapeutkinja koja iza sebe ima više od 1000 predavanja i edukacijskih treninga iz područja poslovnog i osobnog rasta i razvoja te više od 4500 sati individualnog rada s klijentima.

„Tijekom predavanja naučili smo što motivira nas, što motivira druge ljude i kako to primijeniti za postizanje vrhunskih ciljeva i rezultata. Važno je osvijestiti  mentalnu snagu i pronaći motivaciju, pogotovo u složenoj situaciji u kojoj trenutačno živimo. Veselimo se novim načinima kojima ćemo na promjene motivirati djecu, učitelje, ravnatelje i širu zajednicu. Školska knjiga visoko je podignula ljestvicu s programom Akademije znanja, a poznavajući ljude koji vode tu nakladničku kuću, iduće godine nadmašit će sami sebeˮ, naglasila je Mirta F. Čobanov.

Program Akademije znanja nastavlja se i iduće školske godine u suradnji s Institutom za inovacije, Institutom za globalizaciju i interkulturalno učenje te Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvajamo iz komentara polaznika u chatu

🔸 Kada bismo ovu edukaciju plaćali u inozemstvu, koštala bi čitavo bogatstvo. Mi smo je dobili besplatno. Hvala Vam!

🔸 Akademija znanja izvrsno je osmišljen projekt Školske knjige. Izuzetno mi je drago da sam sudjelovala u svemu. Na velikom sam dobitku! 🙂

🔸 Genijalno, poučno, primjenjivo! Hvala predavačima i odabiru ŠK.

🔸 Hvala Školskoj knjizi koja nam je u ovoj zahtjevnoj godini redovito pomagala organizacijom korisnih predavanja.

🔸 Akademija znanja – pun pogodak! Hvala Školskoj knjizi. ❤

🔸 Akademija je bila za više od 5+! Hvala svim predavačima na izvrsnim predavanjima. Hvala Školskoj knjizi na inovativnom programu i odličnoj organizaciji.

🔸 Hvala ŠK na Akademiji znanja. Hvala što ste PRVI prepoznali da su učitelji željni sustavnih kvalitetnih edukacija i sadržaja. Hvala na svim pozitivama koje smo dobili u tijeku ovih edukacija.