Školska knjiga za vas
HRVATSKE SLIKOVNICE ■ TAMARA BAKRAN: JEDRENJAK NA KRAJU ULICE
Čudesno lijepa slikovnica hrvatskih autorica
objavljeno: 18. prosinca 2020.

Inja se vraćala kući kroz drvored u zabačenoj četvrti svojega grada. Puhao je vjetar i otimao joj kišobran iz ruke. Oblaci puni kiše teško su visjeli iznad njezine glave. Podigla je ruku i dohvatila jedan oblak natopljen poput spužve. Odnijet će ga kući i iscijediti na žedne sobne biljke.

Djevojčica Inja pokazat će vam kako razvedriti tmuran, kišni dan. Samo jedan pisak s broda na kraju njezine ulice i kapetan Marko Polo prenut će je i povesti u čudesan svijet! Jedrenjak na kraju ulice, miris dalekih istočnih začina, osjećaj topla i meka krzna kineskog tigra pod prstima dok jure daleko u noć… U dječjoj mašti i u noći punog Mjeseca sve je moguće. Uvjerite se sami u ovoj čudesnoj slikovnici Tamare Bakran i Vendi Vernić!

Tamara Bakran

■  Tamara Bakran (1979.) piše poeziju za odrasle i kratke priče za djecu. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za ponajbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva, a posebno se istaknula kao autorica dječjih slikovnica. Dosad je objavila jedanaest slikovnica, a mnoge su njezine priče dramatizirane za radio. Voli u svoj rad unijeti poeziju, humor i ironiju te snažne ženske likove. Voli se igrati jezikom i ne voli oštro razlikovati san od stvarnosti.

Vendi Vernić

■  Vendi Vernić (1991.) ilustratorica je i vizualna umjetnica. Dobitnica je prestižne IX. međunarodne nagrade za ilustraciju na sajmu dječje knjige u Bologni – Fundación SM (2018.). Za svoje je ilustracije dobila i nekoliko drugih nagrada, među kojima je nagrada „Grigor Vitez“ za dječju ilustraciju u Hrvatskoj (2020.) i nagrada na festivalu ilustracija Mors u Moskvi (2017). Njezin je rad prikazan na brojnim skupnim izložbama te samostalnim izložbama u Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiju i Zagrebu.