Školska knjiga za vas
SVJETSKI BESTSELERI U HRVATSKOME PRIJEVODU ■ LIBBY DEUTSCH: SVAKODNEVNA PUTOVANJA OBIČNIH STVARI
Doznajte kako svijet funkcionira
objavljeno: 19. prosinca 2020.

Zamislite… Subota je ujutro. Palite svjetlo u kupaonici i tuširate se pjevušeći svoju omiljenu pjesmu s radija. Zatim navlačite traperice i trčite niz stube na doručak. Ulijevate mlijeko u veliku zdjelu pahuljica, režete bananu i palite televizor kako biste pogledali svoju omiljenu emisiju. Petnaest minuta posve običnih stvari.

No da bi se sve to moglo dogoditi, negdje na našem planetu talog star milijunima godina izvučen je iz tla i omogućuje proizvodnju struje; zasađene su sjemenke pamuka; strojevi viši od trokatnice pretvorili su drvnu celulozu u papir; digitalne informacije poslane su u svemir i vraćene natrag; milijarde i milijarde nevidljivog novca obišle su svijet…

Svakog dana okruženi smo predmetima i aktivnostima koji su, da bi stigli do nas, prošli nevjerojatna putovanja – putovanja koja se događaju upravo sada. Osvrnite se oko sebe. Što možete vidjeti?

■  Odakle je sve to došlo?

■  Kako je sve nastalo?

■  Zašto žarulja zasvijetli kad pritisnete prekidač?

■  Što se događa kad razgovarate na telefon?

■  Kako je proizveden papir na kojemu je tiskana ova knjiga?

■  Zapravo, kako je uopće nastala ova knjiga?

Odgovore na sva ta pitanja pronaći ćete u ovoj zanimljivoj slikovnici koju je ilustrirala Valpuri Kerttula, a preveo Vedran Pavlić.

Nakon njezina čitanja nikad više nećete na svijet gledati istim očima!