Školska knjiga za vas
POUČAVANJE POVIJESTI UZ REPLIKE ARHEOLOŠKIH IZVORA
Ekskluzivno uz 5+ klub: zlatnici, srebrnjaci i bakrenjaci na školskoj klupi
objavljeno: 22. travnja 2021.

Novac već nekoliko tisuća godina ima vrlo važnu ulogu u ljudskim životima i razvoju civilizacije, pa nam zbog toga itekako može pomoći u poučavanju povijesti. Za učitelje povijesti koji su ujedno članovi 5+ kluba uredništvo povijesti Školske knjige pripremilo je devet replika originalnih povijesnih kovanica i zanimljiv priručnik o numizmatici Klio – novac u vremenu.

Kakav je osjećaj držati u ruci novac iz starog vijeka? Primjerice tetradrahmu Aleksandra Velikoga ili aureus cara Dioklecijana? Ili pak srednjovjekovni talir Nikole III. Zrinskoga i floren Matije Korvina? Odsad je to moguće iskusiti na nastavi povijesti u petom, šestom i sedmom razredu osnovne škole uz nov, vrhunski nastavni materijal koji je Školska knjiga izradila u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu u kojemu se čuva najbogatija numizmatička zbirka u Hrvatskoj s više od 250 tisuća primjeraka staroga kovanog novca.

Uz devet replika povijesnih kovanica iz različitih razdoblja učiteljice i učitelji povijesti u osnovnoj školi koji su članovi 5+ kluba dobit će i priručnik o numizmatici Klio – novac u vremenu.

Napisala ga je Anja Bertol Stipetić, kustosica i voditeljica pet zbirki Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu te stručna suradnica u projektu Danube’s Virtual eLandscapes.

Ona objašnjava što je uopće numizmatika, u čemu se zapravo razlikuju novac i kovanica, kako je i zašto nastao novac te mnoge druge zanimljivosti.

Za učenike su pripremljeni brojni zadatci koji ih potiču na samostalan rad te 3D modeli kovanica koji će potaknuti njihovo zanimanje za učenje na ovaj nov i zabavan način. I zato se, kako autorica ističe, nadamo da će ovaj priručnik dati odgovore na mnoštvo pitanja koja ste sebi možda oduvijek postavljali, ali i na pitanja koja vam svakodnevno postavljaju vaše učenice i učenici koji žele znati više.

Priručnik Klio – novac u vremenu možete prelistati OVDJE.