Školska knjiga za vas
■ dr. Stuart FARRIMOND: ZNANOST ZAČINA ■
Knjiga koja pokreće revoluciju u kuhanju
objavljeno: 8. studenoga 2023.

U pouzdanom vodiču u svijet novih gastronomskih užitaka istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine.

Sve ljubitelje začina, ali i one koji će to tek postati, oduševit će vijest da je Školska knjiga objavila knjigu Znanost začina – otkrijte kako se okusi stapaju i pokrenite revoluciju u kuhanju dr. Stuarta Farrimonda, autora svjetskog bestselera Znanost kuhanja čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito raspro­dano prošle godine, samo četiri mjeseca nakon izlaska. U njemu je autor odgovorio na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potaknuo čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju.

U novoj knjizi Znanost začina odlazi ko­rak dalje i nudi fascinantan uvid u jedno­stavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotre­bljavamo začine.

Umjetnost kuhanja

Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, dr. Farrimond smislio je periodni sustav za­čina u kojemu su glavni začini organizirani u 12 skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovom profi­lu okusa. Autor daje podrobne upute kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješa­vine začina.

Prvi dio knjige, s drevnim trgovačkim ru­tama i suvremenim kartama, svojevrstan je vodič kroz palete začina koji su karak­teristični za više od 40 svjetskih regija. U njemu čitatelji mogu otkriti ključne začine u različitim dijelovima svijeta (Bliski istok, Afrika, Južna Azija, Jugoistočna Azija, Istočna Azija, Amerika i Europa) i recepte za originalne začinske mješavine.

Prvi dio knjige upoznaje čitatelje s osnovnim paletama začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija; u drugom je dijelu opisano 60 najpoznatijih začina uz izvorne i inovativne recepte s tradicionalnim začinskim mješavinama

U drugom dijelu knjige opisano je 60 najpoznatijih svjetskih začina i predstavljeni su izvorni i inovativni recepti koji će nadahnuti čita­telje da isprobaju neke od tradicionalnih začinskih mješavina ili umaka.

„Ljubitelji začina, pustolovi i znatiželjni kuhari, podignite svoju strast prema zači­nima na novu razinu zahvaljujući zanimlji­vim istraživanjima dr. Stuarta Farrimonda, uspješnog autora, znanstvenika, liječnika i učitelja koji se specijalizirao za znanost o hrani. Svladajte znanost koja se skriva iza kulinarske umjetnosti stapanja začinskih mješavina te naučite kako spojevi koji tvo­re okus(e) začina u novim kombinacijama stvaraju drukčije arome i osjete. Znanost začina nadahnut će vas da kuhate na sa­svim nov način”, poručuje urednik hrvat­skog izdanja knjige Goran Bukan Breberić.

Nova knjiga dr. Farrimonda u prijevodu Vjekoslava Čule, namijenjena je svim lju­biteljima kuhanja koji žele doživjeti nove, uzbudljive kombinacije okusa. Sve done­davno, napominje autor knjige, metoda pokušaja i pogrješaka bila je jedini način na koji se moglo otkriti koji se začini do­bro sljubljuju. Tomu je došao kraj jer su znanstvena otkrića iz temelja promijenila mnoge staromodne zamisli.

Novi priručnik Znanost začina nastavak je svjetskog bestselera Znanost kuhanja čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prije godine dana, samo četiri mjeseca nakon izlaska

Bilo bi pogrješno zaključiti da se autor priručnika zalaže za odbacivanje drevne mudrosti, odnosno stoljeća gastronomskih iskustava koja čine temelj gastronomskog nasljeđa u državama diljem svijeta. Njego­va je knjiga vrhunac ambicioznog, jedin­stvenog projekta kojemu je cilj predstaviti jednostavna, znanstveno utemeljena na­čela koja znatno unaprjeđuju način upo­trebe začina.

Bez obzira na to jeste li iskusni kuhari ili amateri, Znanost začina bit će vam pouz­dan vodič u svijet fantastičnih, novih ga­stronomskih užitaka. Jedno je sigurno – začini vam više nikad ne će biti skriveni u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića!

ČETVRTAK  9. STUDENOGA

  11:00 sati

Nada BEZIĆ

Musical Walks Through Zagreb i

Musikalische spaziergänge durch Zagreb

Knjige predstavljaju Iva LOVREC ŠTEFANOVIĆ, muzikologinja, Ozren TOTIĆ iz Turističke zajednice grada Zagreba, urednica Petra PAVIĆ i autorica dr. sc. Nada BEZIĆ.

♦  12:00 sati

IVICA BULJAN i VLADO VURUŠIĆ

NOGOMET – POVIJEST SVJETSKIH NOGOMETNIH PRVENSTAVA

Knjigu će predstaviti dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, Robert PROSINEČKI, Dražen KRUŠELJ, sportski novinar, Sonja MILIČEVIĆ VUKELIĆ, urednica i autori Ivica BULJAN i Vlado VURUŠIĆ.

♦  13:00 sati

Ivan ARALICA

NARUKVICA

Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, dr. sc. Damir PEŠORDA i Miroslava VUČIĆ, urednica.

Ulomke iz romana čitat će glumac Vedran MLIKOTA

♦  14:30 sati

David WENGROW, David GRAEBER

ZORA SVEGA – NOVA POVIJEST ČOVJEČANSTVA

Knjigu predstavljaju doc. dr. sc. Suzana MARJANIĆ, Vukan MARINKOVIĆ i urednik dr. sc. Deniver VUKELIĆ.

♦  15:30 sati

Tamara GAZDIĆ-ALERIĆ

HRVATSKI IZMEĐU NAS

Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, izv. prof. dr. sc. Vesna BUDINSKI, izv. prof. dr. sc. Slavica VRSALJKO, izv. prof. dr. sc. Marko ALERIĆ, urednik Adam VUK i autorica prof. dr. sc. Tamara GAZDIĆ-ALERIĆ.

♦  16:30 sati

dr. Stuart FARRIMOND

ZNANOST KUHANJA i ZNANOST ZAČINA

Knjigu predstavljaju Mate JANKOVIĆ, Nastasja Chiara PETRIĆ i urednik Goran BUKAN BREBERIĆ.

♦  18:00 sati

Henry Kissinger

VODSTVO – ŠEST STUDIJA SVJETSKE STRATEGIJE 

Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, izv. prof. dr. sc. Boris HAVEL i dr. sc. Deniver VUKELIĆ, urednik knjige.