
U pouzdanom vodiču u svijet novih gastronomskih užitaka istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine.
Sve ljubitelje začina, ali i one koji će to tek postati, oduševit će vijest da je Školska knjiga objavila knjigu Znanost začina – otkrijte kako se okusi stapaju i pokrenite revoluciju u kuhanju dr. Stuarta Farrimonda, autora svjetskog bestselera Znanost kuhanja čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prošle godine, samo četiri mjeseca nakon izlaska. U njemu je autor odgovorio na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potaknuo čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju.
U novoj knjizi Znanost začina odlazi korak dalje i nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine.
Umjetnost kuhanja
Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, dr. Farrimond smislio je periodni sustav začina u kojemu su glavni začini organizirani u 12 skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovom profilu okusa. Autor daje podrobne upute kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješavine začina.
Prvi dio knjige, s drevnim trgovačkim rutama i suvremenim kartama, svojevrstan je vodič kroz palete začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija. U njemu čitatelji mogu otkriti ključne začine u različitim dijelovima svijeta (Bliski istok, Afrika, Južna Azija, Jugoistočna Azija, Istočna Azija, Amerika i Europa) i recepte za originalne začinske mješavine.
Prvi dio knjige upoznaje čitatelje s osnovnim paletama začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija; u drugom je dijelu opisano 60 najpoznatijih začina uz izvorne i inovativne recepte s tradicionalnim začinskim mješavinama
U drugom dijelu knjige opisano je 60 najpoznatijih svjetskih začina i predstavljeni su izvorni i inovativni recepti koji će nadahnuti čitatelje da isprobaju neke od tradicionalnih začinskih mješavina ili umaka.
„Ljubitelji začina, pustolovi i znatiželjni kuhari, podignite svoju strast prema začinima na novu razinu zahvaljujući zanimljivim istraživanjima dr. Stuarta Farrimonda, uspješnog autora, znanstvenika, liječnika i učitelja koji se specijalizirao za znanost o hrani. Svladajte znanost koja se skriva iza kulinarske umjetnosti stapanja začinskih mješavina te naučite kako spojevi koji tvore okus(e) začina u novim kombinacijama stvaraju drukčije arome i osjete. Znanost začina nadahnut će vas da kuhate na sasvim nov način”, poručuje urednik hrvatskog izdanja knjige Goran Bukan Breberić.
Nova knjiga dr. Farrimonda u prijevodu Vjekoslava Čule, namijenjena je svim ljubiteljima kuhanja koji žele doživjeti nove, uzbudljive kombinacije okusa. Sve donedavno, napominje autor knjige, metoda pokušaja i pogrješaka bila je jedini način na koji se moglo otkriti koji se začini dobro sljubljuju. Tomu je došao kraj jer su znanstvena otkrića iz temelja promijenila mnoge staromodne zamisli.
Novi priručnik Znanost začina nastavak je svjetskog bestselera Znanost kuhanja čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prije godine dana, samo četiri mjeseca nakon izlaska
Bilo bi pogrješno zaključiti da se autor priručnika zalaže za odbacivanje drevne mudrosti, odnosno stoljeća gastronomskih iskustava koja čine temelj gastronomskog nasljeđa u državama diljem svijeta. Njegova je knjiga vrhunac ambicioznog, jedinstvenog projekta kojemu je cilj predstaviti jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja znatno unaprjeđuju način upotrebe začina.
Bez obzira na to jeste li iskusni kuhari ili amateri, Znanost začina bit će vam pouzdan vodič u svijet fantastičnih, novih gastronomskih užitaka. Jedno je sigurno – začini vam više nikad ne će biti skriveni u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića!


ČETVRTAK ■ 9. STUDENOGA
♦ 11:00 sati
Nada BEZIĆ
Musical Walks Through Zagreb i
Musikalische spaziergänge durch Zagreb
Knjige predstavljaju Iva LOVREC ŠTEFANOVIĆ, muzikologinja, Ozren TOTIĆ iz Turističke zajednice grada Zagreba, urednica Petra PAVIĆ i autorica dr. sc. Nada BEZIĆ.
♦ 12:00 sati
IVICA BULJAN i VLADO VURUŠIĆ
NOGOMET – POVIJEST SVJETSKIH NOGOMETNIH PRVENSTAVA
Knjigu će predstaviti dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, Robert PROSINEČKI, Dražen KRUŠELJ, sportski novinar, Sonja MILIČEVIĆ VUKELIĆ, urednica i autori Ivica BULJAN i Vlado VURUŠIĆ.
♦ 13:00 sati
Ivan ARALICA
NARUKVICA
Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, dr. sc. Damir PEŠORDA i Miroslava VUČIĆ, urednica.
Ulomke iz romana čitat će glumac Vedran MLIKOTA
♦ 14:30 sati
David WENGROW, David GRAEBER
ZORA SVEGA – NOVA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
Knjigu predstavljaju doc. dr. sc. Suzana MARJANIĆ, Vukan MARINKOVIĆ i urednik dr. sc. Deniver VUKELIĆ.
♦ 15:30 sati
Tamara GAZDIĆ-ALERIĆ
HRVATSKI IZMEĐU NAS
Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, izv. prof. dr. sc. Vesna BUDINSKI, izv. prof. dr. sc. Slavica VRSALJKO, izv. prof. dr. sc. Marko ALERIĆ, urednik Adam VUK i autorica prof. dr. sc. Tamara GAZDIĆ-ALERIĆ.
♦ 16:30 sati
dr. Stuart FARRIMOND
ZNANOST KUHANJA i ZNANOST ZAČINA
Knjigu predstavljaju Mate JANKOVIĆ, Nastasja Chiara PETRIĆ i urednik Goran BUKAN BREBERIĆ.
♦ 18:00 sati
Henry Kissinger
VODSTVO – ŠEST STUDIJA SVJETSKE STRATEGIJE
Knjigu predstavljaju dr. sc. Ante ŽUŽUL, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, izv. prof. dr. sc. Boris HAVEL i dr. sc. Deniver VUKELIĆ, urednik knjige.