Školska knjiga za vas
STRANI JEZICI I UČENJE
Majčin dan i nastava njemačkog jezika
objavljeno: 3. svibnja 2016.

 Jedan od njih svakako je i Majčin dan ili Muttertag. Ta je tema ne samo prigoda za ponavljanje i učenje nekih novih izraza na njemačkom jeziku, već i poticaj da učenici na kreativan način oblikuju iznenađenje za svoje majke te da pritom s ponosom pokažu i svoje znanje stranog jezika.

U tome će vam pomoći radni listići prilagođeni različitim razinama znanja od prvog  do osmog razreda osnovne škole.

  • Materijale možete preuzeti sa Školskog portala (Preuzimanje materijala).


Iako suvremena komercijalizacija blagdana prekriva njihovu ljepotu i stvarni smisao, upravo se u obrazovnom procesu različtim nastavnim aktivnostima može pobuditi interes koji nadilazi razinu shopping-pristupa blagdanima i potaknuti motivacija učenika da iskažu pažnju i ljubav prema dragom članu obitelji ili prijateljima osobno izrađenim darom ili lijepom porukom.

Povijest Majčinog dana seže u daleku prošlost kad su još stari Grci organzirali proslavu u čast majke boga Zeusa. U Engleskoj je Henry III u 13. stoljeću uveo Mothering Day, dan kad su kršćani iskazivali čast Majci Crkvi. Tradicija proslave ovog blagdana u Americi počinje 1872., kada je sudionica pokreta za ženska prava Julia Ward Howe tražila uvođenje jednog dana u godini posvećenog majkama. Ta ideja nije odmah zaživjela, no na njoj je nastavila raditi još jedna pobornica američkog pokreta za  ženska prava  – Anna Jarvis. Ona je obilježavanje Majčinog dana posvetila svojoj preminuloj majci, ali je istodobno naglašavala potrebu daljnje borbe za ženska prava, primjerice za pravo glasa. 1914. godine američki je Kongres 8. svibnja, odnosno, drugu nedjelju u mjesecu svibnju proglasio Majčinim danom. Među zemljama njemačkoga govornog područja u Švicarskoj se Majčin dan slavi od 1917., u Njemačkoj od 1923., a u Austriji od 1924. godine.

Iako su prava žena pa tako i majki u većini europskih zemalja danas priznata, žene sudjeluju u različitim područjima društvenog, političkog i znanstvenog djelovanja, ne treba zaboraviti na dug povijesni put koji je do toga doveo, a prije svega se ne smiju zaboraviti mali znaci pažnje prema majkama kao i drugim članovima obitelji svaki dan u godini, a ne samo na Majčin dan.