Školska knjiga za vas
APLIKACIJA KOJA OLAKŠAVA UČITELJSKU SVAKIDAŠNJICU
Moj vodič kroz aplikaciju Asistent
objavljeno: 3. lipnja 2021.

Školska je knjiga lider u uvođenju digitalnih inovacija među domaćim nakladničkim kućama. Konstantno prateći najnovije trendove i najbolje svjetske prakse, prve je digitalne materijale predstavila još 2014. godine. Portfelj digitalnih sadržaja Školske knjige u posljednjih je sedam godina postao iznimno bogat. Na dvije digitalne platforme, e-sferi i mozaBooku učiteljice i učitelji koji koriste udžbenike Školske knjige mogu pronaći na tisuće interaktivnih, audio i video materijala, igara, priprema i drugih sadržaja. 

No, najveći iskorak na ovom je polju Školska knjiga učinila prošle godine, predstavivši aplikaciju Asistent, jednu vrstu digitalnog tajnika-organizatora za učiteljice i učitelje koji su članovi 5+ kluba. U kratkom periodu, aplikacija je postala apsolutni hit, a danas je koristi 15 000 učiteljica i učitelja. 

Velika ušteda vremena

Među njima je i Sunčica Sosić Majstorović, koja naglašava da joj Asistent bitno olakšava svakodnevni rad i omogućuje da se više posveti onom najvažnijem u svome poslu, a to je rad s učenicima.  „Tijekom školske godine svakodnevno sam koristila aplikaciju i time sam uštedjela na vremenu koje sam inače trošila u vođenju administracije te pripremajući nastavu.

Sunčica Sosić Majstorović

Na početku godine unijela sam svoj raspored sati, a Asistent je sve ostalo odradio sam. Posložio je moje planove i pripreme i ja sam bila spremna za nastavu”, priča Sosić Majstorović.

„Asistent pomaže i u izradi plana za učenike s teškoćama. Nakon upisivanja početne procjene odabrala sam ponuđene potpore koje su izradili edukacijski rehabilitatori i bila sam sigurna da ću tako mom učeniku omogućiti da ostvari svoj puni potencijal”, dodaje Sosić Majstorović. Osim toga, Asistent joj je koristio i u razredničkim poslovima. 

„U svega par minuta mogu izraditi liste s popisom učenika te oblikovati svoje obrasce koje šaljem roditeljima, na primjer različite suglasnosti ili obavijesti. Svi podatci mojih učenika nalaze se na jednom mjestu tako da im uvijek mogu pristupiti brzo i jednostavno. Asistent je moj osobni pomoćnik koji me na kraju tjedna pita jesam li sve planirano odradila”, kaže.

Vrhunsko korisničko iskustvo

Uz niz korisnih funkcionalnosti aplikacije, kaže, posebno je zadovoljna korisničkim iskustvom, u koje je uloženo puno truda i promišljanja. „Aplikacija ima niz prednosti. Jednostavna je za korištenje, uvijek mi je dostupna, pamti sve moje zabilješke, sve se nalazi na jednom mjestu i u par koraka dolazim do svih potrebnih podataka”, pojašnjava.

Aplikacija Asistent u potpunosti je modularna, a funkcionalnosti se mogu prilagoditi razredima i rasporedu svakog učitelja. „Izuzetno me raduje da ću iduće godine moći jednostavno i lako promijeniti raspored sati i prilagoditi godišnji izvedbeni kurikulum te sve pripreme i planove svakom razredu. Također, aplikacija će mi omogućiti da jednostavno koristim poveznice i dodatne materijale koji su mi potrebni za nastavu. Istodobno, jako me veseli što ću i dalje imati svoju slobodu u radu. To mi je jako važno jer u školi ne možemo sve unaprijed točno planirati i ponekad dođe i do nekih nepredviđenih situacija, a aplikacija prati ritam moga razreda i uvijek mogu promijeniti svoj plan. Osim toga svi podatci mojih učenika zaštićeni su lozinkom, nitko ih drugi ne može vidjeti niti koristiti”, pojašnjava Majstorović Sosić.

Niz prednosti 5+ kluba 

Aplikaciju koristi svakodnevno, a procjenjuje da njome uštedi sat vremena svakog dana. Digitalna pomagala unaprijedila su brojna zanimanja, usluge i navike ljudi, a Majstorović Sosić ističe kako je iznimno važno ulagati u nove alate i na području obrazovanja. „Život je ubrzan i postao je nezamisliv bez različitih digitalnih pomagala. Učitelji su opterećeni mnogim zaduženjima i poslovima koje trebaju odraditi, najviše administracijom i vođenjem pedagoške dokumentacije. Trebamo iskoristiti sve mogućnosti koje nam digitalna pomagala pružaju kako bi sebi olakšali rad i što više se bavili onima koji su nam najvažniji – našim  učenicima”, kaže. 

Aplikacija Asistent dostupna je članovima 5+ kluba, posebnog programa pogodnosti za one učitelje koji su odabrali sve udžbenike Školske knjige. Osim aplikacije, na raspolaganju im je i niz drugih benefita, a Majstorović Sosić kao posebno korisne ističe njih nekoliko. „Izuzetno mi je korisna Akademija znanja. Uživala sam u svakom predavanju jer su predavači bili odlični, a teme zanimljive i poticajne za moj osobni razvoj. Osim toga, tu je i sustavna i stalna podrška, priručnici u digitalnom i tiskanom obliku te poklon kutije s različitim didaktičkim pomagalima i materijalima koje koristim u nastavi”, zaključuje.