Školska knjiga za vas
♦ 70 GODINA MODRE LASTE ♦
Na krilima bogate tradicije
objavljeno: 24. travnja 2024.

Ove godine obilježava se 70. obljetnica početka izlaženja časopisa Modra lasta, a u programu Noći knjige urednice i autori razgovarali su o tome kakav je taj časopis bio nekada i kakav je sada te proslavili jedan od najdugovječnijih hrvatskih brendova.

Sinoć je u ugodnom društvu u knjižari Arkadija počela proslava 70. rođendana Modre laste, najboljeg časopisa za učenje uz zabavu! Svoju dugovječnost Modra lasta duguje informativnim i zabavnim tekstovima, poticanju čitanja i kreativnih uradaka učenika, a poznata rubrika Pisma Lastanu… zacijelo je obilježila djetinjstvo mnogobrojnih generacija čitatelja.

Časopis neprekidno izlazi od 1954. godine jednom na mjesec. Danas je to jedini hrvatski interaktivni časopis za mlade koji svakog mjeseca čitateljima donosi pregršt zanimljivih tema i savjeta iz raznih područja: od znanosti, književnosti, umjetnosti, sporta, povijesti, mentalnog zdravlja i govorništva sve do najnovijih tehnologija, Formule 1 i svijeta videoigara.

Važni su hrvatski znanstvenici, književnici, umjetnici i urednici tijekom prošlosti ostavili svoj trag na stranicama Modre laste. Ta se tradicija nastavlja, pa su među autorima novih izdanja fizičar Nikola Poljak, psihologinja Ana Čerenšek, književnik i autor stripa Darko Macan, fonetičar i govorni trener Davor Stanković i mnogi drugi. 

U povodu Noći knjige glavna urednica časopisa Vanja Jajić razgovarala je s autorima koji u posljednje tri godine pišu za Modru lastu tekstove o tehnologiji, filmu, umjetnosti i modi – učiteljicom informatike, edukatoricom i autoricom priručnika Umjetna inteligencijarazvoj i primjena Dalijom Kager, politologom, filmskim kritičarom i sveučilišnim profesorom Boškom Piculom te urednicom i kustosicom Jozefinom Ćurković.

Glavna urednica podsjetila nas je na početke Modre laste, a autori su se prisjetili doba kad su taj časopis i sami rado čitali u školskim klupama i izvan njih. Boško Picula pritom je s prisutnima podijelio i lijepo sjećanje na trenutak kad mu je kao đaku upravo u Modroj lasti objavljena autorska pjesma. Bilo je riječi o važnosti poticanja čitateljske pismenosti među djecom školske dobi jer je ona preduvjet za razvoj vještina kritičkog mišljenja. Govornici su se osvrnuli i na prednosti čitanja tiskanih izdanja u odnosu prema digitalnim te na format tiskanog časopisa u suvremenom dobu i na njegovu budućnost.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti arhivska izdanja časopisa, a druženje je zaključeno prigodnom rođendanskom tortom i zdravicom te najljepšim rođendanskim željama. Sedamdesetu obljetnicu Modre laste Školska knjiga obilježavat će raznovrsnim programima tijekom cijele godine, a u pripremi je velika izložba koja će biti otvorena potkraj ove godine.