Školska knjiga za vas
RAZGOVOR S POVODOM ■ FILIP VRHOVNIK, VODITELJ PROJEKTA DIGITALNI UČENIČKI INKUBATOR
Nagradit ćemo najkreativnije škole u Hrvatskoj
objavljeno: 1. ožujka 2021.

Unutar Digitalnog učeničkog inkubatora – vrijedne inicijative Školske knjige, Instituta za inovacije i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, okupilo se više od tisuću učitelja i učenika željnih izazova.

Taj jedinstveni projekt pokrenut je na platformi stellarplatform.com kako bi povezao učitelje i učenike na nacionalnoj razini i pružio im besplatnu edukaciju o tome kako razvijati kreativne ideje i ostvariti poduzetničke projekte.

Dobra vijest za  sve učitelje, roditelje i ravnatelje je što učenike mogu besplatno prijavljivati sve do 14. ožujka na web adresi digitalniinkubator.eu

O projektu koji aktivno potiče timski rad, razvija kreativno i inovativno promišljanje te stimulira poduzetnički duh razgovarali smo s Filipom Vrhovnikom, voditeljem projekta Digitalni učenički inkubator.

Više od tisuću učenika i učitelja iz više od 115 škola u Hrvatskoj prijavilo se za sudjelovanje u Digitalnom učeničkom inkubatoru. Jeste li zadovoljni odazivom i povratnim informacijama o prvome (edukativnom) dijelu projekta?

– Izuzetno nam je drago vidjeti tako velik interes za Digitalni učenički inkubator već u prvom izdanju. Posebno je lijepo vidjeti što prijave pristižu iz velikih, ali i malih gradova i mjesta iz svih krajeva Hrvatske – od Ploča, Suhopolja, Labina i Svetog Martina na Muri do Gline, Petrinje, Ivankova i Tenje.

Vesele nas ove brojke jer pokazuju velik broj intrinzično motiviranih pojedinaca koji žele raditi na vlastitom razvoju, a ne samo konkurirati za nagrade – s obzirom da ćemo njih službeno objaviti nakon zaključka prijava.

Interes za ovaj projekt je ukazao i na važnost razvoja kreativnosti i poduzetničkih projekata na sustavnoj razini, a gdje ne ovisimo o „slučajnim“ genijalnostima pojedinaca već gradimo sistem koji će omogućiti da kreativce i inovatore stvaramo kontinuirano. Učitelji, ravnatelji i roditelji diljem Hrvatske su jasno pokazali da žele sustav kroz koji mogu kontinuirano trenirati kreativnost i razvijati potencijal učenika. Upravo iz tog razloga ćemo svima njima omogućiti trajno besplatan pristup StellarPlatform sustavu, a kako bi i nakon ovog nacionalnog izdanja samostalno radili na razvoju potencijala i povezivali se oko smislenih ideja i projekata.

Povratne informacije za edukativni dio programa su izvrsne jer je jako puno učenika, ali i učitelja, tražilo upravo ovakvu vrstu sadržaja kojeg mogu primijeniti što god radili. Interesantna im je ta sloboda koju imaju, interpretacija i primjena sadržaja u poljima od interesa i činjenica da ih ovakav tip sadržaja potiče na promišljanje, zamišljanje i maštanje. Kroz edukativni program inkubatora cilj nam je pružiti temeljna znanja i proširiti perspektive svih uključenih kako bi sve to skupa maksimalno iskoristili u razradi ideja i projekata.

Drugi dio tromjesečnog programa usmjeren je na poticanje poduzetničkih projekata, i to kroz natječaj koji je otvoren do 14. ožujka. Tko se može prijaviti i kakve projekte želite poticati?

– Dobra vijest za  sve učitelje, roditelje i ravnatelje je što učenike mogu besplatno prijavljivati sve do 14. ožujka na web adresi digitalniinkubator.eu.

Prijaviti se mogu učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola bilo kojeg usmjerenja. Tako već sada imamo brojne gimnazije, prirodoslovne škole, ekonomske, turističke, zdravstvene, tehničke, grafičke, dizajnerske, elektrotehničke, prometne, poljoprivredne, strukovne, obrtničko-industrijske i brojne druge srednje škole.

Cilj nam je da svi zajedno prepoznamo kako je najbolja investicija ona u razvoj znanja i kompetencija učenika koji će stvarati bolju budućnost za sve nas

Nismo postavljali ograničenja na ideje i područja koja projekti moraju pokrivati tako da svi imaju priliku baviti se i raditi na onome što vole i oko čega su strastveni.

Ono što želimo je da učenici daju sve od sebe kako bi stvorili nešto novo i smisleno. Želimo poticati projekte koji su unikatni i drugačiji, ali koji su i korisni, vrijedni i smisleni za ljude koji će taj proizvod ili uslugu koristiti.

Učenike i učitelje ćemo provoditi korak-po-korak kroz cijeli proces stvaranja projekata, a na njima je onda da zablistaju i pokažu sav potencijal koji imaju.

Kako ćete nagraditi najbolje timove i učitelje?

–  Najbolje timove i učitelje koji ih mentoriraju nagradit ćemo iz nagradnog fonda koji je namijenjen za daljnji razvoj učenika, cijelog tima ili samog projekta.

Cilj nam je da se dobivena sredstva troše namjenski i s jasnom svrhom, od izleta, posjeta muzejima, sajmova, kupnje opreme do ulaganja u daljnji razvoj projekta. Na taj način novac ne postaje cilj, već sredstvo i poluga za daljnja ulaganja u rast i razvoj cijelog projektnog tima.

Uz to, Školska knjiga je za najbolje timove osigurala vrijedne poklon bonove za kupnju proizvoda iz širokog asortimana Školske knjige. Iako učenicima i učiteljima nagrade nisu bile motivacija za prijavu, svakako ćemo se pobrinuti da sav rad i trud učenika bude maksimalno nagrađen.

I najkreativnije škole u Hrvatskoj imat će priliku osvojiti nagradna sredstva koja se prikupljaju putem crowdfunding kampanje. Možete li nam detaljnije reći o čemu je riječ?

– Uz nagrade učenicima i učiteljima, kroz Digitalni učenički inkubator želimo nagraditi i škole koje razvijaju kulturu kreativnosti i kontinuirano podupiru svoje učitelje i učenike da maštaju, sanjare i razmišljaju drugačije.

Nagradit ćemo pet najkreativnijih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj – one koje stvaraju kreativce i inovatore budućnosti.

Velik broj učenika se u inkubator prijavilo na inicijativu učitelja, roditelja ili “slučajno”. Ukoliko želimo poticati, graditi i nagrađivati kreativnost, inovacije i poduzetništvo, ne možemo se oslanjati na “slučajno” ili inicijative i motivaciju pojedinaca. Potrebno je graditi ali i nagrađivati sustav, odnosno škole koje potiču učenike da razmišljaju drugačije i podržavaju ih u razvoju ideja i projekata.

Upravo iz tog razloga pokrenuli smo crowdfunding kampanju na platformi Croinvest, a kako bi na razini Hrvatske prikupili sredstva i zajedničkim doprinosom nagradili škole koje aktivno rade na rastu i razvoju svojih učenika.

Kao i kod nagradnog fonda za timove, sredstva će se trošiti namjenski kako bi nastavili ulagati u razvoj kreativnosti, znanja i vještina učenika te infrastrukturu i podršku u pokretanju projekata.

Cilj nam je da svi zajedno prepoznamo kako je najbolja investicija ona u razvoj znanja i kompetencija učenika koji će stvarati bolju budućnost za sve nas.

■ Razgovarala:  Jelena Mandić-Mušćet ■

………………

Nagrade i kriteriji

Nagrade za osnovne i srednje škole:  

  1. mjesto – 50.000 kuna
  2. mjesto – 25.000 kuna
  3. mjesto – 12.500 kuna
  4. mjesto – 7.500 kuna
  5. mjesto – 5.000 kuna

………………

Tri kriterija za dodjeljivanje nagrada:

■ Postotak prijavljenih učenika iz cijele škole – broj prijavljenih učenika / ukupan broj učenika

■ Postotak učenika koji su došli do kraja inkubatora – broj uspješno završenih / broj prijavljenih učenika

BONUS: Škole čiji su se timovi plasirali u TOP 5 mjesta u Digitalnom učeničkom inkubatoru

………………