Školska knjiga za vas
SVJETSKI BESTSELERI U HRVATSKOME PRIJEVODU ■ MARIA ISABEL SÁNCHEZ VEGARA: MALI LJUDI, VELIKI SNOVI
Neka maleni uče od najvećih
objavljeno: 10. prosinca 2020.

Što je zajedničko istaknutim pojedincima, kao što su David Bowie, Ada Lovelace, Frida Kahlo, Zaha Hadid, Stephen Hawking i Coco Chanel? Svi su ostvarili nevjerojatna dostignuća, no svatko je od njih na početku bio samo dijete s velikim snom. Ovo su priče o njihovim životima.

Međunarodna modna ikona Coco Chanel rane je godine djetinjstva nakon majčine smrti provela u sirotištu, gdje je naučila vješto se služiti iglom i koncem. Poslije je bila pjevačica u kabaretu, krojačica, klobučarka, a naposljetku postala je jedna od najpoznatijih modnih kreatorica u svijetu.

Kad je Frida Kahlo bila tinejdžerka, teška joj je prometna nesreća zauvijek promijenila život. Ostavši nepokretna, počela je slikati u postelji. Njezini autoportreti, na kojima je pokazala bol i patnju, ali i strast prema životu te nagon za preživljavanjem pretvorili su je u jednu od najslavnijih umjetnica dvadesetog stoljeća.

David Bowie od samog je početka bio čovjek sa zvijezda. Od školskog uspjeha u plesu i glazbi do početaka u svojemu prvom rock-sastavu, David je uvijek izlazio izvan zadanih okvira. Kao odrasla osoba postao je jedan od najcjenjenijih glazbenika i nevjerojatnih izvođača, neprestano zadivljujući publiku svojim talentom, kostimima i scenskom pojavom.

Kada je Stephen Hawking bio mali dječak, promatrao je zvijezde i razmišljao o svemiru. Premda nikada nije bio najbolji učenik u razredu, znatiželja ga je odvela do najboljih sveučilišta u Engleskoj: Oxforda i Cambridgea. Dovela ga je i do jednog od najvećih znanstvenih otkrića dvadesetog stoljeća: Hawkingova zračenja.

Ada Lovelace odrasla je u Engleskoj, u plemićkoj obitelji. Imala je bujnu maštu i dar za matematiku. Kao odrasla radila je sa slavnim izumiteljem Charlesom Babbageom na jednom od najranijih modela računala. Tako je Ada postala prva programerka na svijetu.

U dobi od sedam godina Zaha Hadid već je oblikovala vlastitu odjeću i pokućstvo svoje sobe. Četrdeset godina poslije Zaha je, služeći se snagom računalnog inženjerstva, izmijenila lice arhitekture projektirajući zgrade koje prkose gravitaciji.

U seriji slikovnica Mali ljudi, veliki snovi otkrijte živote istaknutih osoba, od dizajnera i umjetnika do znanstvenika. Na kraju svih ovih inspirativnih priča pronaći ćete životopise s obiljem podataka i fotografija.

Slikovnice je osmislila Maria Isabel Sánchez Vegara, a svaku je ilustracijama na svoj način obogatio drugi umjetnik (Ana Albero, Zafouko Yamamoto, Gee Fan Eng, Asun Amar, Matt Hunt).

Tekst je na hrvatski jezik preveo Ozren Doležal. Jednostavno i dojmljivo ispričane životne priče i predivne ilustracije očarat će djecu i odrasle te vas uvjeriti da je sve moguće!