Školska knjiga za vas
■ INTERLIBER 2022. ■ BORIS SENKER, DANIEL RAFAELIĆ, LADA MARTINAC KRALJ, NADA KOTURIĆ: IVO GREGUREVIĆ ■
Neponovljivi Ivo Gregurević
objavljeno: 12. studenoga 2022.

Ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean–Paul Belmondo, u Hrvatskoj je Ivo Gregurević (1952. – 2019.). Bio je rođeni glumac. Glumac koji glumi i kad ne glumi. Jedinstven u svakom po­gledu. Jedinstvena je i opsežna, raskošno opremljena monografija Ivo Gregurević, koju je objavila Školska knjiga u čast toga glumačkoga velikana.

U 13:00 sati  ■  Boris Senker, Daniel Rafaelić, Lada Martinac Kralj, Nada Koturić: IVO GREGUREVIĆ ■  Monografiju će predstaviti dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj, novinarka Nada Koturić, glumac Vedran Mlikota, redatelji Rajko Grlić i Branko Schmidt te urednica Miroslava Vučić. 

U monografiji su prikazani svi dijelovi Gregurevićeve četi­ri desetljeća duge karijere tijekom koje je odigrao čak 196 uloga – 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u tele­vizijskim serijama.

Antologijske predstave

O njegovim ulogama, doprinosu hrvat­skome kazalištu i filmu te osnivanju fe­stivala Dani hrvatskog filma u Orašju u monografiji znalački pišu akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj i novinarka Nada Koturić. Monografiju je priredio Vedran Mlikota, a dizajnirao Martin Peranović.

Osim bogatog izbora fotografija (više od 500), posebnost su ove monografije vide­oprilozi u kojima, zahvaljujući QR kôdovi­ma, čitatelji mogu na zaslonima mobitela ili računala pogledati Ivinu antologijsku predstavu Đuka Begović, isječke iz filmova Kiklop, Čaruga, Josef i Priča iz Hrvatske te dio legendarnog razgovora Ive Gregure­vića i Roberta Knjaza vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000.

Što zapravo mislimo kad kažemo: „Ivo Gregurević bio je rođeni glumac?” Mislimo prije svega na to da je imao ono nešto – it, kao što je, najjednostavnije što se može, objasnio američki povjesničar i teoretičar glume Joseph Roach. To nešto bila je Ivina iznimna scenska uvjerljivost, objašnjava u monografiji akademik Boris Senker, autor studije Rođen za glumu u kojoj piše o ka­zališnim ulogama Ive Gregurevića.

Bio je i ostao standard i domet

„Nikad kopija, uvijek simbol, pravi prav­cati velikan hrvatskog filma. Prijateljskog lica koje prema potrebi postaje dijabolič­no, vrlo je brzo i sâm postao znak. Vrhun­skim filmskim i televizijskim ostvarenjima te antologijskim ulogama udomaćio se Ivo u gotovo svakoj kući u kojoj se voli i gleda hrvatski film. Ivo Gregurević bio je i ostao standard i domet”, navodi Rafaelić u tekstu o Gregurevićevim filmskim i televizijskim ulogama.

Monografija sadržava i priloge o svim Gregurevićevim kazališnim, filmskim i te­levizijskim ulogama. U posebnom poglavlju Sjećanja prijatelja i suradnika četrdeset četvero Ivinih prijatelja oprostilo se od da­rovita glumca i voljenog kolege. „Tebe, Ivo, u svima nama ima”, piše, među ostalima, glumica Zrinka Cvitešić.

Ova je monografija znak sjećanja svih nas koji Ivu i dalje gledamo, kojima Ivo nedostaje.