Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA NA CUC-u
„NOVE PRILIKE” 2021.
objavljeno: 5. studenoga 2021.

Vodeći se motom konferencije „nove prilike” Školska knjiga je, uz zanimljiva i korisna  predavanja, u svojem izložbenom prostoru sudionicama konferencije omogućila i bogat te raznolik sadržaj.

Za sve pustolove i tragače za novim znanjima te one koji se tako osjećaju, organizirana je trodnevna radionica escape room „Uđite u svoj film”. Ta trodnevna pustolovina tematski je uključivala film, odnosno ekranizirane knjige i čitanje u sklopu Godine čitanja.

Prvi dan počeo je podjelom posebnih „kino” ulaznica kako bi se sudionicima omogućio „ulazak u svoj film” i početak njihove pustolovine u escape roomu.

Zagonetni zadatci bili su izrađeni u različitim digitalnim alatima. Alatom Google maps (Mymaps) sudionici su imali prigodu „prošetati” interaktivnom kartom Rima i istražiti znamenitosti, od kojih je jedna skrivala poveznicu na sljedeći zadatak.

S pomoću alata Bookwidgets sudionici virtualne potrage za skrivenim tragovima imali su prigodu odigrati interaktivne igre pamtilicu (memory) i slagalicu (puzzle). Nakon uspješnog povezivanja svih kartica igre pamtilice sudionicima se otkrio novi trag u obliku poruke s istaknutom riječi „praznik” i poveznicom bit.ly za daljnji korak potrage. Slijedila je igra slagalice (puzzli – Tiffany’s), a završila je novom zagonetnom porukom kojom su sudionici upućeni na novi zadatak za sljedeći dan.

Drugi su dan sudionici počeli skeniranjem zappar koda s pomoću aplikacije e-sfera, što ih je odvelo na igru u Genial.lyu. U toj su igri s pomoću interaktivnih pitanja sudionici mogli pokazati svoje znanje o borilačkim sportovima te usavršiti neke vještine poput gađanja u metu jer bi svakim točnim odgovorom pogodili zmaja.

Svi točni odgovori odveli su ih na kraj igre i poveznicu na Bookwidgets WebQuest u koji su bili integrirani aktivnost Genial.ly i upitnik za konačno rješenje.

Da bi potraga bila zanimljivija, dio tragova bilo je potrebno pronaći „u mraku”. Kako bismo tragačima olakšali zadatak, omogućena im je jedna posebna svjetiljka. Sve se  ponovno događalo u virtualnom okružju s pomoću alata Genial.ly. Zadatak sudionika bio je pronaći riječi koje čine konačno rješenje. Usput su se mogli koristiti „malom pomoći” u obliku okretnih kartica (Bookwidgets), koje su ih upućivale na likove Audrey Hepburn i Brucea Leea. Potragu su završili unošenjem konačnog rješenja (tj. dovlačenjem i pravilnim razvrstavanjem četiriju prije pronađenih riječi), uz ostavljanje podataka za sudjelovanje u izvlačenju nagrada.

Posljednjeg dana konferencije izvučene su nagrade za sve sudionike koji su uspješno završili svoju avanturu u escape roomu te došli do konačnog rješenja i završetka „svojeg filma”.

Odabrani filmovi: Praznik u Rimu, Doručak kod Tiffanyja, U zmajevu gnijezdu te likovi Audrey Hepburn i Bruce Lee trebali su navesti sudionike na konačno rješenje „Mali ljudi, veliki snovi”. Naime, riječ je o seriji knjiga u izdanju Školske knjige o istaknutim osobama, od dizajnera i umjetnika do znanstvenika, koji su ostvarili nevjerojatna dostignuća. Kako je svatko od njih na početku bio samo dijete s velikim snom, iz njihova uspjeha valja izvući poruku da nikada ne treba prestati sanjati i da treba slijediti svoje snove te unatoč svim izazovima „ostati u svojemu filmu” na putu do krajnjeg cilja.

Sudionici su izvlačenjem osvojili knjige iz serije „Mali ljudi, veliki snovi” te nekoliko licencija za digitalni alat Bookwidgets. Nadamo se da smo im time pružili nove prilike za čitanje i uporabu novog alata za stvaranje svoje nove priče, priče koja će im omogućiti osobni rast i oplemeniti njihovo cjeloživotno učenje.

Zahvaljujemo se svim escape room pustolovima te se veselimo novim prilikama za druženje, rast i razvoj!

■ Pišu: dr. sc. Ivana Lončarek, urednica za fiziku | Melita Povalec, prof., urednica za biologiju ■