Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA > OBILJEŽAVA 2018. KOJA JE PROGLAŠENA EUROPSKOM GODINOM KULTURNE BAŠTINE
Novi nastavnički dnevnik
objavljeno: 2. rujna 2017.

Hrvatska je zemlja bogate tradicijske kulture, sačuvane u mnogim spomenicima koji odolijevaju modi i novim poetikama, a trinaest je dobara upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – čipkarstvo, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa svetog Vlaha u Dubrovniku, Godišnji proljetni ophod kraljice ili ljelje iz Gorjana, Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, procesija Za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka u Hrvatskom zagorju, viteški turnir u Sinju Sinjska alka, medičarski obrt u sjevernoj Hrvatskoj, slavonski bećarac (vokalni i vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema), nijemo kolo iz Dalmatinske zagore, višeglasno pjevanje dalmatinskih klapa te mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i u dijelu zaleđa.

Bogatstvo hrvatske kulturne baštine i tradicije zaista izaziva ponos, zahvalnost i čuđenje. Želja nam je zajedno s vama dostojno obilježiti Europsku godinu kulturne baštine pa je ovogodišnji nastavnički dnevnik prožet raznolikošću tradicije iz svih hrvatskih krajeva.

Svaki mjesec posvećen je jednom od dobara nematerijalne kulturne baštine o kojem na Školskom portalu možete pronaći osmišljene prijedloge aktivnosti kojima možete obogatiti nastavu.

  • Poučite učenike kako sačuvati nacionalni identitet i ravnopravno stajati uz bok drugih naroda i njihovih nacionalnih identiteta.

Upravo je kulturna baština temelj za prepoznavanje, definiranje i potvrdu kulturnog identiteta naroda koji grade mozaik europskog identiteta.

Ti tihi podsjetnici na ono što smo bili, stameni svjedoci onoga što jesmo i zvonki čuvari naše budućnosti ujedno su i blistavi dragulji u europskoj kruni kulturne baštine.

Budimo zajedno čuvari hrvatske tradicijske kulture!

……………………………

GLAVNI CILJEVI EUROPSKE GODINE KULTURNE BAŠTINE:

• promicanje kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i socijalne kohezije

• isticanje gospodarskog doprinosa kulturne baštine kulturnom i kreativnom sektoru, među ostalim malim i srednjim poduzećima, kao i lokalnom i regionalnom razvoju

• naglašavanje uloge kulturne baštine u vanjskim odnosima EU-a, među ostalim u sprečavanju sukoba, pomirenju nakon sukoba i ponovnoj izgradnji uništene kulturne baštine

• podizanje razine svijesti o europskoj povijesti i vrijednostima te jačanje osjećaja europskog identiteta.