Školska knjiga za vas
ODABIR UDŽBENIKA SAMO JE NASTAVAK PODRŠKE UČITELJIMA
Evo kako promotori iz Rijeke, Istre i Like daju podršku učiteljima kroz cijelu godinu
objavljeno: 27. travnja 2020.

Promotori Školske knjige trenutno se pripremaju za svibanj, kada učitelji biraju udžbenike za novu školsku godinu. Iako se radi o intenzivnom periodu, Maša Amalija JURETIĆ, voditeljica promotora Školske knjige za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju naglašava da je izbor udžbenika zapravo samo nastavak suradnje između Školske knjige i učitelja. 

“U ovom sam poslu relativno nova, ali sam do nedavno radila kao učiteljica u školi. S 20 godina iskustva u razredu, mogu reći da dobro razumijem učitelje, znam koliko su važni osobni odnosi, koliko im povjerenje i podrška znače. Naši promotori poznaju učitelje s kojima rade. Učitelji im kažu što žele i što im treba. Izbori udžbenika zapravo su nastavak jedne lijepe suradnje koja traje mjesecima, a i godinama prije”, kaže Juretić. 

Veliki dio učiteljskog posla je nevidljiv i nije direktno vezan za razred. Osnovni je posao promotora Školske knjige, naglašava Juretić, da učiteljima taj nevidljivi posao – istraživanje i pripremu materijala za nastavu maksimalno olakša. “Učiteljski je posao iznimno slojevit, ima jako puno segmenata. Od pripremanja nastave, izbora i prilagodbe materijala, do drugih administrativnih poslova. Promotori Školske knjige tu su za učitelje da im što je moguće više pomognu da sve segmente svoga posla obave lakše i brže. Da imaju potpunu podršku u korištenju naših materijala i njihovoj prilagodbi svim procesima kako bi više vremena mogli posvetiti učenicima”, kaže.

Tim od osam ljudi pokriva tri županije

Tim kojim Juretić koordinira broji ukupno osam članova. Dražen RUBEŠA, Marko VUJNOVIĆ, Sara NOVOSEL i Ivan NAKIĆEN rade s njom u Primorsko-goranskoj županiji, Tajana ZUBIN TURK, Darijan ŠARIĆ i Damir PRODAN u Istarskoj, a Ružica ŠTIMAC FRKOVIĆ u Ličko-senjskoj.

Iako su podijeljeni po županijama, a svaki promotor ima škole za koje je zadužen, svakoga se dana čuju i koordiniraju. “Svi blisko surađujemo, a ja bih posebno voljela istaknuti kolegijalnost koja postoji u timu. Na primjer, Tajana i Darijan 10 godina zajedno rade u Istri. Iako bi nominalno svatko trebao imati škole za koje je zadužen, Tajana mi uvijek kaže da su radili po principu – Istra je naša. Darijan joj je uvijek uskakao kada bi joj trebalo, a i ona njemu. “, kaže. 

Najvažniji je ljudski moment

Juretić kaže da se u timu uvijek trude ostvariti osoban odnos s učiteljima, bez obzira koji je član tima zadužen za koju školu. Svi su oni, zapravo kolege. “Ima učitelja koji rade u Istri, ali žive na području Rijeke. Kada im treba nešto dostaviti, promotor iz Istre to ne šalje poštom, već materijale dostavi netko iz riječkog tima. Važno nam je da imamo osobni kontakt s učiteljima. Ovaj posao je puno ljepše raditi kada imaš ljudski moment. Neki promotori s učiteljima rade desetak godina. Riječki tim je novooformljen i raduje nas što nam učitelji kažu da vide promjenu i da su zadovoljni podrškom koju dobivaju od nas. Za nas je iznimno važno da razumijemo učitelje”, kaže. 

Kada se s nekim čuješ nekoliko puta tjedno, onda to polako prestaje biti striktno profesionalni odnos. Juretić kroz smijeh kaže da to možda najbolje znaju Damir i Dražen. “Njihove su supruge učiteljice. Često se šalimo da, ako netko razumije što učitelje muči, to je su naši kolege”, pojašnjava.

Promotori Školske knjige u Rijeci, na Korzu, imaju i ured koji je zamišljen kao mjesto okupljanja i druženja, mjesto gdje će se održavati radionice, predavanja i druga događanja za učitelje. Važno je da učitelji prepoznaju promotore u svojim školama i da znaju da nam se uvijek mogu obratiti za pomoć ili savjet. Važno je da imaju podršku kojoj znaju ime. 

Promotori rade kada rade i učitelji

Od kako su škole zatvorene, a nastava se odvija na daljinu, promotori Školske knjige nemaju uobičajeno radno vrijeme. Njihov je posao biti podrška učiteljima u održavanju nastave. U normalnim okolnostima veći dio vremena provode na terenu, u školama. No, kako se nastava preselila u online sferu, i posao promotora ju je slijedio. 

“Radno vrijeme zapravo nikada nije gotovo, čak ni vikendom. Mi radimo kad god rade učitelji, kad god im je potrebna pomoć. Svako toliko dođe neka poruka, mail, poziv. I potpuno je normalno da pozivi dolaze u svako vrijeme. Učitelji pomoć traže kada nešto rade, kada su online, kada pripremaju nastavu. A to može biti u bilo koje doba dana ili tjedna”, objašnjava.

“To se posebno vidi sada, kada se posao uglavnom odvija preko telefona. Naši promotori ne samo da znaju koji sadržaj neki učitelj sada prolazi, oni ponekad znaju i što se trenutno kuha za ručak”, govori kroz smijeh Juretić. 

Upravo su takva bliska suradnja i posvećenost promotora Školske knjige, uz kvalitetne udžbenike i druge nastavne materijale, ono što čini temelj podrške koju tim Školske knjige svakodnevno pruža učiteljima sada, i u budućnosti, kada se vratimo u normalne uvjete.