Školska knjiga za vas
JESMO LI SE PRIPREMILI ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU
Posebne bilježnice za posebne školarce
objavljeno: 22. kolovoza 2017.

Na svojoj je koži to osjetila i Maja PUŠKARIĆ kad joj je sin Gabrijel, kojemu je dijagnosticiran poremećaj senzorne integracije, krenuo u prvi razred. Prateći nevolje svoga sina, Maja je shvatila da se problem može uvelike ublažiti posebnim bilježnicama.

Sa svojim malim kreativnim timom iz tvrtke 20 deka ljubavi iz Petrinje razvila je posebne bilježnice namijenjene upravo djeci s različitim teškoćama, poput djece s Downovim sindromom, autističnoj djeci, djeci s poremećajem senzorne integracije i sličnim. Takvih je školaraca u Hrvatskoj oko 60 000.

  A ZAŠTO SU TE BILJEŽNICE TOLIKO POSEBNE? 

Najprije, dovoljno su velike – formata A4 i načinjene su od debljeg, 90-gramskog papira kako bi ih mališani lakše listali.

Listovi su im izrađeni od neizbjeljenog offsetnog papira, a ne od uobičajenog bijelog papira koji blješti i stvara prevelik kontrast koji smeta djeci s poremećajem senzorne integracije.

I ove bilježnice imaju linije i kvadratiće, ali puno šire i veće kako bi djeca lakše pisala.

Tako je kvadratić u posebnoj bilježnici 1×1 cm, pa mališani lakše upisuju brojeve unutar kockice. Prostor između redova je obojan kako bi djeca lakše odredila u koji prostor trebaju pisati. 

K tome, na dnu je svakog lista smajlić, pa po njemu djeca znaju na koju stranu trebaju okrenuti bilježnicu (jer ponekad djeca okrenu bilježnice naopako).

Bilježnice su šarene i vesele, a na koricama nose pozitivne poruke o jednakosti i pravu na različitost.

A i čitanje je olakšano jer se uz svaku bilježnicu dobiva ‘čitač skitač’, pa djeca neće „zalutati“ tražeći redak koji čitaju. 

Pri dizajniranju posebnih bilježnica tvrtka iz Petrinje konzultirala je i stručnjake – defektologe, logopede, radne terapeute, ali i roditelje djece s poteškoćama.

Iako slične bilježnice postoje i u drugim zemljama, ove su posebne bilježnice prilagođene upravo školskom sustavu u Hrvatskoj.

 Od sada se posebne bilježnice mogu kupiti u svim knjižarama Školske knjige jer prepoznajemo potrebe kupaca i podupiremo društveno osjetljivo poduzetništvo.

  VIŠE O BILJEŽNICAMA