Školska knjiga za vas
■ NA 200. OBLJETNICU ROĐENJA OCA DOMOVINE ■
Predstavljanje knjige Ante Starčević – Ideali slobode i prava
objavljeno: 18. svibnja 2023.

Točno na 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića (1823. – 1896.), znamenitoga hrvatskog političara, publicista, filozofa i književnika kojemu su suvremenici dodijelili počasno ime Otac Domovine, Školska knjiga organizira predstavljanje monografije Ante Starčević – Ideali slobode i prava Pave Barišića u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu (Masarykova 28) u utorak, 23. svibnja u 12.00 sati.

Knjigu će predstaviti znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Hrvatskome institutu za povijest dr. sc. Stjepan Matković, profesor emeritus pri Fakultetu hrvatskih studija dr. sc. Alojz Jembrih, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul i autor knjige prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Znanstveno djelo Ante Starčević – Ideali slobode i prava predstavlja inovativan pogled na Starčevićevu političku i filozofsku misao. Uz nove crtice za portret znamenitoga sabornika i filozofa, knjiga Pave Barišića iznosi na vidjelo aktualnost njegovih misli i državničkih poruka. U svakom poglavlju kriju se nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja. Autor argumentira Starčevićevo autorstvo rukopisa Političke iskrice koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam, nudi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima.

Knjiga je namijenjena podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti te svakom čitatelju koji njeguje zanimanje za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli.

Baština Ante Starčevića, napominje u knjizi autor Barišić, nadahnjivala je umjetnike poput Ante Kovačića, Augusta Harambašića, Eugena Kumičića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krleže. Na njegovim su temeljima gradili i hrvatski državnici, kako lijeve tako i desne orijentacije, od Stjepana Radića do Franje Tuđmana.

„Ostao je pri tom idejna matica – main stream. Njegova je struja državotvorna, oslanja se na prava puka, slobodu i blagostanje svih ‘duša’ koje čine političku zajednicu. Želimo li ipak zaključiti u terminima ljevice i desnice, Starčević je sa svojom Strankom prava svjesno odabirao klupe na lijevoj strani sabornice

Monografija Pave Barišića u izdanju Školske knjige donosi inovativan pogled na političku i filozofsku misao Ante Starčevića

. Nije napuštao lijeve redove do kraja života. Svjesno se očitovao pretežno za lijeve političke ideje svojega doba. Jesu li se neke od njih okretanjem političkoga spektra našle u sredini ili na desnoj strani, to za njega nije bilo primarno. Ideje i snaga politike mjere se prema tome koliko izražavaju volju naroda. Za njega je glavno mjerilo i svijetleći putokaz ostalo temeljno pitanje kako pravno zasnovati slobodu i učvrstiti vladavinu puka. A prema tom njegovu putokazu može se ravnati i lijeva i desna strana političkoga spektra”, ističe autor monografije koja se može nabaviti u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

■ Prof. dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor i obnašatelj dužnosti pročelnika Odsjeka za filozofiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu predaje Metafiziku, Političku i pravnu filozofiju, Filozofiju demokracije i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije i njemačkog jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Dužnost ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske obnašao je u razdoblju od 2016. do 2017., a dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa od 2004. do 2006. godine. Predsjednik je Hrvatske paneuropske unije i redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti.