Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA ZA VAS
Školska knjiga jedina ima širok izbor obrazovnih materijala za učenike s teškoćama u učenju
objavljeno: 20. svibnja 2020.

Osim tiskanih i digitalnih materijala na platformama e-sfera i mozaBook, učitelji od ove godine mogu koristiti i inovativnu aplikaciju Asistent koja nudi brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje i generiranje dokumentacije za potporu učenicima s teškoćama, i koja će učiteljima biti dostupna od rujna.

Mi u Školskoj knjizi vrlo dobro znamo da je gotovo nemoguće jednim udžbenikom pokriti potrebe različitih učenika s teškoćama u učenju. Zato smo za sve učitelje, pored naših standardnih materijala poput udžbenika, radnih bilježnica, drugog obrazovnog materijala i digitalnih sadržaja, pripremili podršku koja obuhvaća materijale za učenike s teškoćama u učenju i upute za rad s njima.

Inače, teškoće u učenju podrazumijevaju specifične neurološke funkcije koje ometaju sposobnost pohranjivanja, obrade ili stvaranja informacija te mogu utjecati na sposobnosti čitanja, pisanja, govora ili matematičkog računanja. Disleksija, disgrafija, poremećaji vidnog i slušnog procesiranja ili poremećaji pažnje samo su neki od onih koji mogu izazvati poteškoće u učenju. Zato djeca s tom vrstom teškoća mogu imati probleme s određenim zadacima. No uz adekvatnu pomoć, oni ih mogu nadvladati.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i najboljoj svjetskoj praksi, ove smo godine u suradnji s brojnim pedagozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, socijalnim pedagozima i psiholozima te učiteljima iz prakse, pripremili digitalne materijale poput  prilagođenih radnih bilježnica, nastavnih listića ili C skupine zadataka za vrednovanje upravo  za rad s učenicima s teškoćama. Ovi se materijali nalaze na e-sferi u rubrici Podrška učitelju.
Također, svaki novi udžbenik za osnovnu školu imat će pripadajući tiskani materijal, nastavne listiće ili radne bilježnice za pomoć u učenju. Ovi su materijali pripremljeni prema najvišim standardima struke kako bi bili korisni različitim skupinama učenika. Na ovaj će način učitelji dobiti sve potrebne alate da učenike što uspješnije provedu kroz proces učenja. U svim pripravama za učitelje razredne nastave postoje upute za prilagodbe i individualizirane postupke u radu s učenicima s teškoćama. Primjerice, na platformi e-sfera i mozaBook otvorili smo mogućnost promjene veličine fonta, kao i mijenjanje fonta u font za disleksiju. Jednako tako, u njima postoje i način i upute za rad s darovitim učenicima.

No osim tiskanih i digitalnih materijala na platformama e-sfera i mozaBook, od ove godine naši učitelji mogu koristiti i inovativnu aplikaciju Asistent, a jedna od mogućnosti nove aplikacije je i brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje i generiranje dokumentacije za potporu učenicima s teškoćama.

Aplikacija Asistent, naime, automatski generira pedagošku dokumentaciju, pomaže u odabiru potpora za određenog učenika, povlači informacije s različitih platformi pa nudi sve na jednom mjestu i osigurava učenje o aktivnostima i metodama u radu s učenicima s teškoćama. Unose se opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis. Aplikacija će biti dostupna korisnicima Školske knjige i spremna za korištenje već od rujna.

Pri izradi programa za te učenike od velike je pomoći bila suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom ZUPANCEM i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom „Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu“ vrsne stručnjakinje Aleksandre KRAMPAČ GRLJUŠIĆ koja je savjetnik i na ovom projektu.

„U Školskoj knjizi smo svjesni da ne možemo napraviti jedinstveni udžbenik za učenike s teškoćama. Takvi udžbenici najčešće nude samo najnižu razinu znanja, a to za većinu učenika nije dovoljno. Zato su svi materijali Školske knjige prilagođeni kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal“, izjavila je Matilda BULIĆ,  direktorica školskog programa u Školskoj knjizi.