Školska knjiga za vas
SEDAM DESETLJEĆA KONTINUIRANOG RADA I RAZVOJA
Školska knjiga u brojkama
objavljeno: 28. svibnja 2021.

Tijekom sedam desetljeća kontinuiranog rada i razvoja Školska knjiga postala je institucija domaćeg nakladništva i jedan od važnih stupova obrazovanja u Hrvatskoj, sudjelujući u obrazovanju brojnih generacija. Danas se udžbenicima Školske knjige koristi gotovo 50 posto svih učitelja u hrvatskim osnovnim školama. Birajući Školsku knjigu, učitelji biraju pouzdanost, stabilnost i dokazanu kontinuiranu podršku.

Svakoga dana gotovo 200 000 učenika iz svih krajeva Hrvatske sprema udžbenike Školske knjige u svoje torbe. U školskim se klupama nalazi ukupno 693 953 udžbenika naše najveće i najstarije nakladničke kuće. Za sve njih, kao i brojne druge nastavne materijale nastale u Školskoj knjizi, zaslužan je vrijedan, stručan i dobro uhodan tim od 60 urednika i 3780 autora.

Kako bi svaka učiteljica i svaki učitelj mogao iz njih izvući najviše, brine se 69 promotora zaduženih za pružanje svakodnevne podrške učiteljima. 

Učitelji mogu uštedjeti dva do četiri sata dnevno

Podrška Školske knjige za učitelje podrazumijeva i niz drugih sadržaja za osobni razvoj i profesionalni napredak učitelja te pomoć pri organiziranju svakog nastavnog sata. Iako je sve elemente podrške teško nabrojati, ona se barem donekle može matematički prikazati količinom ušteđena vremena prilikom pripreme za nastavu. 

Učitelji ne rade samo kada su u učionici. Na kreativan i temeljit rad u pripremi nastave utroše dvadesetak sati tjedno, nešto više no što provedu izvodeći nastavu. Dodatni materijali i nastavni alati Školske knjige pomažu im skratiti vrijeme pripreme za nastavu kako bi imali više vremena posvetiti se onome u čemu najviše uživaju ‒ poučavanju.

 U pripremi samo jednog školskog dana uz pomoć dodatnih materijala Školske knjige učitelji mogu uštedjeti desetak minuta pri definiranju ishoda učenja, pri istraživanju resursa između pola sata i dva sata, pri oblikovanju materijala pola sata, pri izradi između pola sata i dva sata, a na pripremu izvođenja petnaestak minuta.

Ukupno, radi se između dva i četiri sata koje uz udžbenike, radne bilježnice, pripreme za sat i druge materijale Školske knjige učitelji umjesto na pripremu, mogu utrošiti na izravan rad s učenicima.

Brojne prilike za rast i razvoj

Osim što uz Školsku knjigu učitelji štede na vremenu, pruža im se i niz prilika za rast te profesionalni napredak. Školska knjiga tijekom godine organizira niz webinara, predavanja i radionica  na kojima urednici, autori i suradnici pripremaju i prezentiraju brojne teme putem kojih učiteljima predstavljaju najnovija stručna znanja. Tijekom ove školske godine organizirano je ukupno 303 online edukacija i webinara uz više od 28 000 sudionika u razrednoj i predmetnoj nastavi.

Učitelji koji odaberu sve udžbenike Školske knjige i tako postanu članovi 5+ kluba pogodnosti uz online webinare mogu sudjelovati i u edukacijama Akademije znanja. Radi se o certificiranom naprednom programu usavršavanja za učitelje, nastavnike i ravnatelje s fokusom na poticanje izvrsnosti u prijenosu znanja.

Nakon odslušanih predavanja svi polaznici dobivaju certifikat za 30 sati stručnog usavršavanja koji im može poslužiti i kao službena potvrda za napredovanje u zvanju.

Predavači na Akademiji znanja vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a ove godine održali su 12 predavanja na kojima je zabilježeno 26 935 sudjelovanja.

Posvećenost pružanju podrške učiteljima Školska je knjiga pokazala onda kada je bilo najpotrebnije. Prvi newsletter s materijalima za nastavu na daljinu te nizom drugih korisnih poveznica Školska je knjiga na mail adrese učitelja poslala 16. ožujka 2020. godine, samo nekoliko dana nakon što je počela online nastava.

U otprilike 390 dana, koliko je otada prošlo, rubrika Školskog portala na kojoj su učiteljice i učitelji na jednom mjestu mogli pronaći sve što im je bilo potrebno za uspješnu organizaciju nastave na daljinu posjećena je 1 405 336 puta.

Nebrojeni digitalni sadržaji na jednom mjestu

Pri organizaciji nastave na daljinu učiteljima je od posebne pomoći bila činjenica da je Školska knjiga već imala velik broj pripremljenih materijala na dvjema digitalnim platformama: e-sferi i mozaBooku. Naime, Školska knjiga je započela s izradom digitalnih nastavnih materijala još 2014. godine, a na različitim platformama danas se nalazi ukupno 4 000 dodatnih digitalnih sadržaja, oko 8 000 videozapisa, 13 000 audiozapisa, 6 500 kvizova, 500 3D modela te brojni dodatni tekstovi, fotogalerije, igre i drugo.

Usto, na YouTube kanalu Školske knjige može se pronaći više od 325 videa, od stručnih predavanja do obrazovnih videa, a ukupno su pregledani više od 1 000 000 puta.

Posebna je novost usavršena aplikacija Asistent, zamišljena kao osobni pomoćnik učitelja koji im pomaže u sistematizaciji i obavljanju svih administrativnih poslova koji im inače oduzimaju puno vremena. Aplikacija se u kratkom vremenskom periodu pokazala kao apsolutni hit, a koristi je 15 000 učitelja.