Školska knjiga za vas
TATJANA BARAT I ANDREJ PROŠEV, DR. MED.: KAD ODRASTEM, ŽELIM BITI LIJEČNIK
Superjunaci koji su promijenili naš svijet
objavljeno: 29. studenoga 2020.

Kako bi izgledao naš život da nismo okruženi hrabrim liječnicama i liječnicima koji svakodnevno ulažu nadljudske napore da naše bolnice i druge zdravstvene ustanove nastave pružati kvalitetnu skrb i u najzahtjevnijim trenutcima? Ne možemo to ni zamisliti, ali u relativno bliskoj prošlosti liječnici nisu postojali, a ljudi su se iscjeljivali čarolijama, molitvama i raznim drugim načinima.

U ovoj ćete knjizi doznati tko su bili prva hrvatska liječnica i prvi hrvatski liječnik čija su imena zabilježena u knjigama. Pod naslovom Kad odrastem, želim biti liječnik krije se 20 priča o najvažnijim hrvatskim liječnicama i liječnicima koji su promijenili naš svijet i pridonijeli razvoju znanosti.

Dvadeset inspirativnih priča o najvažnijim hrvatskim liječnicama i liječnicima pokazat će vam da možete ostvariti sve što želite

Priče su napisali Tatjana Barat i dr. med. Andrej Prošev, a prekrasno ih je ilustrirala Ana Salopek.

Tko je bila Milica Šviglin?

Što je bio najveći san Andrije Štampara, specijalista higijene i socijalne medicine?

Kako je mikrobiologinja Dora Filipović utjecala na mogućnost da se kupamo u bazenu ili kupujemo hranu u trgovini?

Tko je Fran Mihaljević, čovjek čije ime nosi Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu, jedna od najboljih u ovom dijelu Europe?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja doznat ćete čitajući knjigu koju su autori dugo pripremali, istražujući mnoge grane medicine kako bi u moru sjajnih zdravstvenih djelatnika mogli izdvojili one najvažnije. 

Popis muških liječnika lako su napravili, no kada je trebalo naći deset liječnica o kojima postoji literatura, našli su se pred pravim izazovom. Srećom, kada su svoju ideju predstavili drugim liječnicima, oni su im bez oklijevanja pomogli. 

Jeste li se kada pitali kako se danas uopće postaje liječnik ili liječnica? Što je potrebno da bi netko radio taj posao i bio uspješan u tome? Pa… Taj put nikako nije jednostavan, ali donosi mnogo zadovoljstva. Liječnici liječe i sprječavaju bolesti te poboljšavaju živote zdravih osoba, a da bi to mogli, moraju puno učiti i raditi. Svatko tko želi postati liječnik, mora osjećati veliku želju za to zanimanje koje se često naziva i pozivom.

Priče o najutjecajnijim liječnicama i liječnicima iz Hrvatske dokazat će vam da možete ostvariti sve što želite!