Školska knjiga za vas
SVJETSKI BESTSELERI U HRVATSKOME PRIJEVODU ■ ONDŘEJ CHROBÁK, ROSTISLAV KORYČÁNEK, MARTIN VANĚK: KAKO MUZEJ ŽIVI
Uzbudljive priče iz muzeja
objavljeno: 23. studenoga 2020.

Raskošno ilustrirana knjiga Kako muzej živi poziva mlade čitatelje da uđu u svijet umjetničkih muzeja i galerija. Ilustratori David Böhm i Jiří Franta te autori tekstova Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek i Martin Vaněk upoznaju nas s poviješću muzeja i objašnjavaju kako se izlažu umjetnička djela, koje sve usluge omogućuju muzeji i kako se pripremaju izložbe.

Čitatelji će doznati sve o blagu koje je u praškom dvorcu skupio car Svetoga Rimskog Carstva Rudolf II. te zašto se nepospremljen krevet i morski pas uronjen u alkohol mogu smatrati osebujnim umjetničkim djelima. Doznat će i to kako muzeji žive te tko sve radi u njima.

Nakon što pročitaju knjigu Kako muzej živi u prijevodu Vedrana Pavlića, djeca više neće smatrati muzeje dosadnim i nepristupačnim prostorima. Upravo suprotno, doživljavat će ih kao ustanove u kojima je mnogo zanimljivih događaja i neočekivanih susreta te u kojima se otkrivaju fascinantne priče.

Postoji toliko knjiga o umjetnosti. U mnogima od njih možemo čitati o važnim slikarima i kiparima te upoznati njihova djela. U nekima se objašnjava kako se umjetnost razvijala tijekom stoljeća, a u drugima se daju upute kako crtati, slikati i oblikovati vlastita umjetnička djela. Ova je knjiga drukčija: vodi čitatelje u muzej – ustanovu u kojoj možete vidjeti slike, skulpture i druga umjetnička djela.

Muzeji se nalaze u svim većim svjetskim gradovima. Ljudi koji rade u njima zaduženi su za čuvanje i izlaganje umjetničkih djela kako bi ih i drugi mogli vidjeti. Otiđite na mjesta koja većina posjetitelja muzeja nikada ne vidi i upoznajte ljude koje inače nemate prilike susresti.

Pohvale knjizi

Englesko izdanje knjige naslovljeno How to Make a Gallery dobilo je posebno priznanje u kategoriji Dječja knjiga na temu umjetnosti na Sajmu dječje knjige u Bologni 2017. godine.

Osebujna knjiga koja ilustrira i objašnjava priču koja stoji iza povijesnih i suvremenih umjetničkih muzeja i galerija. Poziva mladog čitatelja da zaroni u stranice i istraži što se događa iza kulisa u muzejskom okružju. Zbog pristupačnog, lako razumljivog teksta i ilustracija izvrsna je za učenje.

 ■ mišljenje žirija Bologna Ragazzi Award 2017.