Školska knjiga za vas
APLIKACIJA ASISTENT
Zašto 15 tisuća učitelja ne može bez ove aplikacije?
objavljeno: 9. svibnja 2022.

Aplikacija Asistent u manje od dvije godine u potpunosti je osvojila hrvatske učitelje koji u svega nekoliko klikova, uvijek nadohvat ruke, i na jednom mjestu mogu pristupiti svim materijalima koji im trebaju za nastavu. U nizu benefita po kojima je ova aplikacija jedinstvena, učitelji posebno hvale činjenicu da se redovito razvija i dorađuje prema njihovim stvarnim potrebama.

Kako korištenje aplikacije izgleda u praksi, kao i u kojim dijelovima njihova posla im Asistent najviše pomaže, otkrili su nam učitelj i učiteljica kojima je ova aplikacija dio svakodnevice.

Učitelj Marko LOKNER

Učitelj Marko LOKNER, iza kojeg je devet godina iskustva rada u razrednoj nastavi, govoreći o aplikaciji Asistent ističe da se radi o nezamjenjivom alatu u svakodnevnom radu. Trenutno radi u kombiniranom razrednom odjelu od tri razreda, a aplikaciju koristi od samih početaka. “Rad u učionici uvijek je izazovan, ali rad u trorazrednoj kombinaciji posebna je priča”, kaže nam Marko sa smiješkom. “Aplikacija Asistent olakšala mi je pripremu i sada imam puno više vremena za svakog učenika. Apsolutno pun pogodak za učitelje”, ističe.

S obzirom na to da je popratio i sve razvojne faze aplikacije, jer je koristi od prvog dana, navodi i da svaka nadogradnja učiteljima život i posao čini sve jednostavnijim. “Oduševljen sam kojom brzinom tim Školske knjige usvaja prijedloge učitelja, a još mi je fascinantnija činjenica da se sjete funkcionalnosti koje meni nikada ne bi pale na pamet, a uistinu su odlične. Sve je na jednome mjestu, bez potrebe za nekoliko različitih aplikacija, kao što je to bilo prije”, ističe.

Priprema za nastavu traje znatno dulje nego što to netko tko ne izvodi nastavu može zamisliti. Za svaki sat i za svaki predmet potrebno je iščitati ishode, osmisliti tijek sata, pripremiti sve materijale, promisliti o vrednovanju. U Markovu slučaju sve to puta tri. Sada je sve to u aplikaciji. Vrijeme za pripremu sata sada koristi za pripremu pristupa i individualizaciju materijala prema potrebama svojih učenika, kao i za osmišljavanje različitih kreativnih sadržaja – u fizičkom i digitalnom obliku.

Dosadašnja praksa pokazala je da učitelji aplikaciju Asistent najčešće koriste za dnevne pripreme koje su prilagođene njihovu rasporedu. U nju unesu svoj raspored, a sustav potom posloži prijedloge priprema, poveznice na digitalne sadržaje i prijedloge vrednovanja. Poput pravog tajnika, Asistent vodi evidenciju o odrađenim satima. Tako učitelji mogu pratiti što su točno odradili, na kojem su satu stali i što ih tek očekuje. Zato se aplikacija Asistent, koja je u malo više od godinu dana osvojila više od 15.000 učitelja, s pravom naziva i učiteljskim osobnim tajnikom.

Petrunjela KRAJAČIĆ, učiteljica razredne nastave

“Na početku nastavne godine unijela sam svoj raspored sati i Asistent je sve ostalo odradio sam. Posložio je moje planove i pripreme za sve predmete koje predajem, uključujući odgojne predmete i sat razrednika, za cijelu školsku godinu. Uvelike mi je skratio vrijeme potrebno za vođenje administracije. Mnogo pomaže kod  pripremanja nastave i imam dojam da koristim puno više različitih ideja u radu s učenicima s teškoćama otkad koristim aplikaciju. Asistent skraćuje vrijeme izrade različitih obrazaca i suglasnosti. I još nešto vrlo važno: na kraju tjedna odličan mi je podsjetnik za to da vidim jesam li sve planirano i održala”, ističe Petrunjela KRAJAČIĆ, učiteljica razredne nastave, koja aplikaciju Asistent smatra najvažnijom pomoći u nastavi nakon uvođenja e-Dnevnika.

Kako je ujedno učiteljica mentorica, aplikacija joj pomaže u praćenju dolazaka i rada studenata Učiteljskog fakulteta koji u njezinu razredu održavaju individualne i javne nastavne sate iz različitih metodika. Vrijeme koje uštedi aplikacijom posvećuje učenicima i kreativnom radu. Aplikaciju smatra genijalnim, pametnim “rokovnikom” koji joj je uistinu potreban i s posebnom je toplinom preporučuje svim kolegama.

“Trebamo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pružaju digitalna pomagala kako bismo sebi olakšali rad i što više se bavili onima koji su nam najvažniji, našim  učenicima. S ovom je aplikacijom učiteljima sve na jednome mjestu: kalendar s rasporedom sati i važnim datumima, razred u kojem predaju, popis učenika s teškoćama i potpora, poveznice na dodatne digitalne obrazovne materijale koje sami žele sačuvati i zatim koristiti, razne suglasnosti koje se mogu uređivati, preuzeti, pohraniti te poslati roditeljima, izravna poveznica na e-sferu i izravna poveznica na Školski portal. Aplikacija Asistent prati ritam učitelja koji u bilo koje vrijeme može dodati sadržaj ili promijeniti svoj plan”, zaključuje Petrunjela.

Kako je nastala aplikacija Asistent?

U razvoju aplikacije Asistent, prve takve ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, sudjelovao je velik broj učitelja s dugogodišnjim iskustvom rada u školi, a u timu su bili i pedagozi, psiholozi, edukacijsko-rehabilitacijski stručnjaci, autori i urednici Školske knjige.

Učitelji su tijekom razvoja aplikacije, ali i nakon toga, davali povratne informacije o radu aplikacije i sugerirali poboljšanja, a Školska knjiga nastavila ju je razvijati u skladu s tim. Prije ove aplikacije učitelji su se susretali s raspršenošću materijala za nastavu.

Asistent sve potrebno za nastavu objedinjuje na jednome mjestu, i to unaprijed pripremljeno za cijelu godinu. Zahvaljujući tome, učitelji se mogu posvetiti onome što je uistinu važno – kvalitetnom održavanju sata i svojim učenicima.

“Još od 2014. godine velik dio razvoja Školske knjige usmjeren je prema učiteljima i osmišljavanju podrške za sve segmente njihova posla. Prvi smo u Hrvatskoj kreirali digitalnu platformu za udžbenike koja je sadržavala udžbenik i priručnik za učitelje u jednom, no htjeli smo osmisliti nešto što će učiteljima uistinu olakšati svakodnevicu. U razgovoru s učiteljima uočili smo da ih za pripremu nastave i svih potrebnih sadržaja većina troši mnogo više vremena nego što je predviđeno njihovim tjednim zaduženjima.

Također, na početku školske godine mnogi moraju predati individualizirane planove za učenike s teškoćama za svaki razred, pa smo zamislili da im aplikacija pomože i u tom dijelu posla. Budući da je podrška uz udžbenike Školske knjige iznimno bogata, rodila se ideja o digitalnom tajniku koji će naše materijale složiti prema rasporedu koji učitelji unesu i sve lijepo razvrstati na jednome mjestu. Tako je nastao naš Asistent, prvi osobni tajnik svakog učitelja”, pojasnila je Ana Marija ŽUŽUL, glavna kreativna direktorica i direktorica marketinga Školske knjige.