Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA ZA VAS
Zašto je Akademija znanja najposjećenija edukacija za učitelje?
objavljeno: 20. svibnja 2022.

Učitelj koji želi biti dobar u svojem poslu i biti uzor svojim učenicima nikada ne bi trebao prestati učiti. Štoviše, najbolji učitelji uvijek osjećaju potrebu za stalnim učenjem i usavršavanjem. To ne smatraju obavezom, nego prirodnim procesom rada na sebi kako bi učenicima dali najbolje od sebe. No, kako u pretrpanom rasporedu pronaći vrijeme za stalna usavršavanja? Uz dostupnost različitih sadržaja na jednom mjestu.

Tu je potrebu prepoznala Školska knjiga, koja je osmislila Akademiju znanja, besplatni, certificirani napredni program usavršavanja ekskluzivno namijenjen članovima 5+ kluba. S ciljem da učiteljima ponudi znanja i vještine koje su im višestruko korisne u radu, ali i u svakodnevnom životu, kreirana je Akademija znanja. Predavači su renomirani stručnjaci iz različitih područja, a ujedno je riječ i o prvom programu izdavača koji ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovim programom korisna znanja iz područja komunikacijskih i interpersonalnih vještina, kreativnosti, inovativnosti i menadžmenta, kao i njihove pragmatične implementacije te iz niza drugih područja, učitelji imaju nadohvat ruke. Tako iz udobnosti zbornice, kabineta ili vlastita doma mogu utažiti svoju želju za novim znanjima uz samo nekoliko klikova mišem.

Program usavršavanja uz vrhunske stručnjake

U tijeku je već drugi ciklus Akademije znanja, a broj polaznika kontinuirano raste iz predavanja u predavanje. Svaki novi ciklus Akademije znanja obuhvaća raznovrsne teme: od upravljanja razredom, preko specifičnih teškoća u učenju i pamćenju, pa sve do upravljanja stresom i emocijama te mnogih drugih. Program je nastao na temelju stvarnih potreba učitelja i nastavnika te sustavnog praćenja promjena u odgojno-obrazovnom sustavu.

Predavači Akademije znanja vodeći su regionalni stručnjaci kao što su konzultantica Mirela Španjol, izv. prof. dr. sc. Predrag Pale, specijalistica kliničke psihologije Tanja Sever, prof. psih. Ana Čerenšek i Igor Čerenšek, mag. psych., a svi oni itekako imaju bogata znanja koja dijele s našim učiteljima.

Mirela Španjol specijalizirana je za treninge iz područja retorike, komunikacijskih te prodajnih vještina i leadershipa te je autorica prvog hrvatskog priručnika za retoriku “Moć uvjeravanja”, koji je sa svojih 8000 prodanih primjeraka postao domaći bestseler. Predrag Pale vrhunski je predavač  na FER-u, a često ga se naziva “čovjekom koji je doveo internet u Hrvatsku”. Ime Tanje Sever poznato je u svijetu psihologije. Iza nje je dugogodišnji rad na dijagnostici, tretmanima i terapiji djece i mladih, a intenzivno je sudjelovala i u nastanku Hrvatske psihološke komore. Igor Čerenšek bivši je vrhunski sportaš s diplomom iz psihologije koju je stekao na Sveučilištu u Minnesoti kao jedan od tri najbolja studenta sportaša u generaciji, a danas vodi mentalne treninge za sportaše i tvrtke. Njemu se pridružila i psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek koja, između ostalog, posebnu pozornost posvećuje pružanju podrške djeci u sportu kao Lastana u časopisu Modra lasta.

Imate pitanja? Odgovore dobivate odmah

Stjepan Krajček, učitelj razredne nastave u OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu

Vrijednost ovog programa među brojnim učiteljima u Hrvatskoj prepoznao je i Stjepan Krajček, učitelj razredne nastave u OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu, široj javnosti poznat i kao televizijski učitelj u sklopu Škole na Trećem. “Akademiju znanja preporučio bih svim kolegicama i kolegama koji se žele kvalitetno i stručno usavršavati kako u profesionalnom, tako i u osobnom smjeru. Smatram da je u današnje vrijeme brzog razvoja tehnologije i konstantne prilagodbe novim okolnostima razvijanje kompetencija i vještina obvezno kako bismo bili uspješni i zadovoljni u svojem poslu“, navodi.

Nove spoznaje u područjima kao što su psihologija, didaktika, metodika, pedagogija i drugim disciplinama koje su važne za posao učitelja, kaže, kontinuirano ga potiču na usvajanje novih znanja te razvijanje novih vještina. Stjepan posebnom vrijednošću ovog programa smatra upravo raznolikost predavanja te mogućnost izravnog postavljanja pitanja na koja se odmah dobiva odgovor. “Obrađuju se teme iz različitih područja. To su sadržaji koji su primjenjivi u razredu, nastavi, komunikaciji s roditeljima, učenicima, dakle u mojem profesionalnom radu i razvoju, a sve teme doprinose mojem osobnom razvoju”, ističe.

Vidljive značajne promjene

Kako kaže Stjepan, predavanja u sklopu Akademije znanja omogućila su mu da osvijesti svoje kompetencije, ono što mu ide od ruke, ali i da vidi koje vještine može poboljšati. Kao učitelj s dugogodišnjim iskustvom rada u školi, i sam je istraživao neke od tema koje se obrađuju na predavanjima. No, kako su se moduli Akademije znanja izmjenjivali, počeo je primjećivati prave promjene na sebi i u svojem radu, načinu na koji reagira na stresne i neočekivane situacije te načinu organizacije svojih obaveza. K tome je stekao vrijedna nova znanja koja svakodnevno primjenjuje u učionici, a predavanja koja je odslušao još su ga više motivirala i na daljnje proširivanje stečenog znanja.

Osim toga, program Akademije znanja je u potpunosti prilagođen ponekad i nepredvidljivom dnevnom tempu, pa su tako za polaznike koji su propustili pojedino predavanje pripremljene snimke, koje također mogu pogledati na Akademiji znanja. To je još jedan u nizu razloga zbog kojih Stjepan Krajček, kao i velik broj učitelja u Hrvatskoj, za ovaj program ima riječi hvale i rado ga preporučuje kolegama i kolegicama.

Program Akademije znanja traje 24 akademska sata koji su podijeljeni u četiri modula, pri čemu se svaki od njih sastoji od tri predavanja u trajanju od dva akademska sata. Certifikat za stručno usavršavanje koji se stječe nakon završetka programa pomaže i u službenom napredovanju u zvanju. Već u prvoj godini od pokretanja u programu Akademije znanja sudjelovalo je čak 12.000 učitelja, nastavnika i ravnatelja. Za više informacija o predavačima i programu posjetite mrežnu stranicu akademijaznanja.skolskaknjiga.hr.