Školska knjiga za vas
U POVODU POČETKA ŠKOLSKE GODINE
Željka Horvat-Vukelja predstavila novu slikovnicu
objavljeno: 15. rujna 2021.

Polazak u školu jedan je od najvažnijih događaja u djetetovu životu. Uzbuđenje se često miješa sa strahom od nepoznatoga, pa roditelji nastoje djecu što bolje pripremiti za taj veliki korak. U tome im može pomoći simpatični ježić Žinko, glavni lik slikovnice Žinko u školi, koji zajedno s medom, zecom i drugim šumskim prijateljima kreće u prvi razred. Autorica knjige Željka Horvat-Vukelja, proslavljena nekadašnja urednica Modre laste i začetnica književno-scenske forme pričokaz, priču o malom ježu koji se boji škole stvarala je u mislima devet godina!

„Priču sam dugo vremena imala samo u mislima. Pripovijedala sam je djeci na književnim susretima i pritom je dorađivala. Tek nakon što sam je ispričala više od 100 puta, sjela sam i zapisala je. Najljepše mi je i najdraže kada, pričajući djeci, spontano dođem do sve boljih detalja u sadržaju i kad u izrazu postanem jednostavna, prirodna i uvjerljiva”, otkriva Željka.

Željka Horvat-Vukelja

Priliku da njegova priča bude ispričana u Željkinu pričokazu, kombinaciji priče i igrokaza u kojemu sudjeluju i gledatelji, ježić Žinko dobio je u četvrtak, 9. rujna, u 16 sati u Velikoj dvorani Školske knjige. Publiku su činili budući i sadašnji prvašići, djeca zaposlenika Školske knjige koja su oduševljeno prihvatila svoju ulogu sudionika u predstavi. Bogata neprocjenjivim pedagoškim iskustvom i divnom maštom, Željka Horvat-Vukelja pozvala je djecu na interaktivno sudjelovanje glumom, glazbom i plesom. Mali čitatelji bili su oduševljeni njezinom izvedbom, kao i malo starija publika, roditelji, ujedno zaposlenici Školske knjige.

Željka Horvat-Vukelja ima dugogodišnje iskustvo u kreiranju veselih igrokaza. Desetak je godina prvašima PŠ Dragonožec pričala uvijek neku novu priču: „Prvog dana nastave odlazim prvašima PŠ Dragonožec ispričati jednu prigodnu priču. Iako svake godine imam novu ‘publiku’, uvijek nastojim ispričati neku novu priču. Tako sam prije osam ili devet godina izmislila priču o tvrdoglavom ježiću koji se pribojava škole, ali to ne želi priznati”, spomenula je Željka na susretu.

Slikovnicom Žinko u školi Željka Horvat-Vukelja nastojala je djeci pokazati da je u školi lijepo, ugodno, veselo,. „da se ondje družimo, igramo, vježbamo, jedemo, zabavljamo se i tako na razne načine učimo nove i zanimljive stvari”.

Ideja knjige Žinko u školi ne bi bila potpuna bez ilustracija, a za njih je zaslužna Branka Hollingsworth, ilustratorica i dugogodišnja suradnica Željke Horvat-Vukelje, koja je priču o malom ježu tehnikom digitalne olovke majstorski prenijela u djelo. „Mogu reći da mi se ježić Žinko pred očima odmah stvorio kao lik jer je Željka imala napravljene lutkice za priču. Međutim, Željka moje likove nije vidjela sve dok knjiga nije bila spremna za tisak! Malo me bilo strah da joj se neće svidjeti, ali čini se da sam dobro pogodila!”, istaknula je s ponosom Branka Hollingsworth.

Simbolično, knjiga se prvog dana nastave našla na policama i u webshopu Školske knjige, a dodatnu vrijednost daju joj dodatci – crteži 12 glavnih likova koji se mogu izrezati, oblikovati i pretvoriti u lutke na štapu! Ako je Žinko zavolio školu, ova poučna knjiga Školske knjige koju urednički potpisuje Snježana Marić zasigurno će pomoći i svim prvašićima koji još uvijek oprezno pristupaju svojim školskim klupama!