Školstvo u medijima
MORAVICE
Engleska kultura kroz riječi, slike, glazbu i film
objavljeno: 3. lipnja 2015.

Uz nazočnost Conora Snowdena, direktora British Councila za Hrvatsku i Sloveniju te Branke Žaja, predstavnice BC-a iz Zagreba, u Moravicama je prigodnom svečanošću kraju priveden jednomjesečni projekt engleske kulture tijekom kojeg su učenici ovdašnje goranske područne osnovne škole kroz brojne nastavne i izvannastavne aktivnosti upoznati s kulturom, poviješću i sadašnjošću SAD-a, Engleske, Kanade i Australije.

Autorica projekta je prof. Davorka Nekić, a sudionici su bili učenici svih razreda koji su kroz radionički oblik rada pripremali najrazličitije sadržaje vezane uz pojedinu zemlju (književnost, film, glazba, prirodne ljepote i znamenitosti, graditeljstvo, hrana…) te ih potom izlagali kroz makete značajnih građevina, plakete s podacima o različitim područjima djelatnosti, power point prezentacije, slušanje i izvođenje glazbe, upoznavanje s hranom karakterističnom za pojedino područje i slično.

Ukratko, znanje o SAD-u i Engleskoj bitno je prošireno, a niz novih pojedinosti saznalo se o ipak nešto manje poznatoj Australiji i Kanadi.

………………………..

Gorski kotar podsjeća na Škotsku

Vidno oduševljen svime što je vidio i čuo, posebno kontaktom s djecom, bio je i Conor Snowden, direktora British Councela za Hrvatsku i Sloveniju: »Lijepo je vidjeti da i ovdje i u drugim dijelovima Hrvatske učenici tako dobro govore i toliko uče engleski. Mislim da je to važno zbog činjenice da je engleski danas najglobalniji jezik jer njime govori golem broj ljudi pa je samim time svakome tko ga dobro govori povećana mogućnost zaposlenja i različitih oblika suradnje. Naravno, to nikako ne znači da treba zaboraviti ostale jezike, pogotovo ne u ovako lijepoj zemlji kakva je Hrvatska«, rekao je Snowden, posebno istaknuvši kako ga je Gorski kotar oduševio prirodnim ljepotama i podsjetio na njegovu rodnu Škotsku.

………………………..

 Ocjenjujući učinjeno, prof. Nekić istaknula je kako je sretna jer je kraju priveden jedan lijep, ali i vrlo zahtjevan posao: 

  »Zahvaljujem svim kolegama iz naše i susjedne Željezničko-tehničke škole Moravice, našem ravnatelju Novici Vučiniću, roditeljima naših učenika uključenih u projekt te iznad svega učenicima koji su sudjelovali i bez kojih ovog projekta i ne bi bilo – osmašima koji su radili odlične power point prezentacije, sedmašima koji su bili vrlo kreativni, šestom razredu koji se također iskazao, posebno učenice Ella Musuln i Marillena Golik te petom razredu koji je odradio najveći dio te na kraju i pobijedio u kvizu, a posebno su se istaknule učenice Vanja i Roberta Vučinić, Mirijam Golik te Valentina Alinčić.

Saznali smo kroz višemjesečne radioničke aktivnosti i završno predstavljanje puno toga o SAD-u, Australiji, Kanadi i Engleskoj. Projekt ćemo nastaviti i iduće školske godine, kad su svoj dolazak navijestili i predstavnici ambasada svih spomenutih zemalja, a pokušat ćemo u priču uključiti još i Republiku Irsku, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku. Također, poučeni ovogodišnjim iskustvima vjerojatno nećemo ići u realizaciju tijekom cijelog mjeseca, već tjedan po tjedan«, rekla je prof. Nekić

 Prigodni program bio je sastavljen od kratkog igrokaza koji je napisao Michael Mlađenović, učenik VII razreda, potom su učenici viših razreda otplesali engleski valcer, a završni plesni dio bio je vezan uz veselu country polku, nakon čega su podijeljena prigodna priznanja i nagrade najuspješnijima u ovom četverotjednom projektu.

Pohvale svim sudionicima uputio je i Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom, istaknuvši kako su zemlje engleskog govornog područja predstavljene na vrlo zanimljiv način i kroz interaktivne sadržaje različitih predmeta, a uz to se puno napravilo na promociji same škole.

IZ DRUGIH MEDIJA | Novi list | piše i foto: Marinko Krmpotić ]