Školstvo u medijima
OECD
Kanada najobrazovanija zemlja na svijetu
objavljeno: 4. ožujka 2019.

Kanada je prva na ljestvici poretka najobrazovanijih država na svijetu, koju je sastavio OECD, mjereći razinu obrazovanja odraslih u 36 zemalja članica te organizacije.

Prema OECD-u, više od 56 posto odraslih Kanađana steklo je neku vrstu obrazovanja nakon srednje škole. Ta je razina obrazovanosti država izražena kao postotak pripadnika odrasle populacije, u dobi između 25 i 64 godine, koji su završili neku vrstu tercijarnog obrazovanja, odnosno stekli diplomu na dvogodišnjim ili četverogodišnjim studijima ili stručnoj specijalizaciji.

Nakon Kanade, na drugom je mjestu Japan s 50,5 posto odraslih s višim i visokim obrazovanjem, a slijede Izrael (49,9 posto), Južna Koreja (46,86 posto) i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je sa 45,96 posto na petome mjestu.

CNBC navodi da je SAD, unatoč tome što više Amerikanaca pohađa koledže nego ikad prije i što zemlja svake godine dominira na ljestvici poretka najboljih sveučilišta na svijetu, zauzeo tek šesto mjesto među najobrazovanijim državama. Prema OECD-u, 45,7 posto odraslih Amerikanaca u dobi od 25 do 64 godine završilo je neku vrstu tercijarnog obrazovanja.

Na sedmom je mjestu Australija sa 43,74 posto diplomanada, osma je Finska (43,6 posto), koju prati susjedna Norveška (43,02 posto), a popis prvih deset najobrazovanijih država zaključuje Luksemburg sa 42,86 posto odraslih građana koji su stekli tercijarno obrazovanje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema CNBC ]