Školstvo u medijima
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA
Nagrada ‘Luka Ritz’ gimnazijalcu Domagoju Topiću iz Sesveta
objavljeno: 23. lipnja 2016.

Domagoju Topiću su nagradu zajednički uručili ministar Predrag Šustar i majka preminulog Luke, Suzana Ritz. Iako je bio jedini kandidat, Povjerenstvo za dodjelu nagrada na čijem je čelu Suzana Ritz, odlučilo je da je Domagoj Topić zaslužuje zbog svog iznimnog rada i realizacije predstave “Hej, i ja sam tu”, koja progovara o problemima vršnjačkog nasilja i promiče toleranciju i školu bez nasilja.

Nagrada “Luka Ritz” sastoji od skulpture, posebnog priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, a posebno priznanje dobila je i sesvetska škola koju pohađa Domagoj Topić.

Ove godine došlo je do propusta u radu Povjerenstva pa se na natječaj javio samo Topić, ali svojim radom i aktivnošću zaslužio je tu nagradu, rekla je Ritz čitajući obrazloženje u kojemu za Domagoja njegovi nastavnici i prijatelji iz gimnazije imaju samo riječi hvale. “Dragi Domagoj, neka te ne brine što si bio jedini kandidat, jer si poseban i izniman mladić spreman svakome pomoći”, poručila mu je Suzana Ritz.

Topić je autor niza dramskih tekstova i video filmova u kojima uvijek nastoji ispričati pozitivnu stranu, pa i kad je riječ o teškim životnim situacijama. Svi tvoji radovi simboliziraju ono što se veže uz ime Luke Ritza, a to su ljubav, nenasilje, tolerancija i vjera u bolju budućnost, navela je majka prerano umrloga Luke, žrtve maloljetničkog nasilja.

Tvoj rad je svijetli primjer drugim mladim ljudima, tvojim vršnjacima, dometnuo je ministar Šustar. Hrvatsko društvo treba biti nježnije i poniznije, a institucije moraju imati više empatije za mlade, rekao je Šustar i njavio da u planu nagradom ubuduće obuhvatiti i studensku populaciju. Priznanje i zahvalnost odao je i sesvetskoj gimnaziji, koja je škola nulte tolerancije na nasilje.

Zahvalivši na nagradi, Domagoj Topić istaknuo je kako je to nagrada i njegovim roditeljima, nastavnicima i prijateljima. “Nisam sve napravio sam, već s roditeljima koji su mi podrška i Gospodinom koji nas uvijek prati”, rekao je. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.rtl.hr ]