Školstvo u medijima
JA TAKO MISLIM
Ne zaboravite da slijede – dječji praznici!
objavljeno: 23. prosinca 2019.

Budući da je većina roditelja u to vrijeme također kod kuće predlažem da s djecom provedu što više vremena. U većini su gradova organizirana adventska događanja pa prošećite s djecom, ispričajte im pokoju priču o starim običajima u gradu ili selu u kojem živite. Vaše dogodovštine iz djetinjstva djeca rado slušaju.

Napisala Tajana TINTOR, učiteljica razredne nastave | OŠ Gustava Krkleca, Zagreb

……………..

Većina današnje djece nikad se nisu susrela s božićnim čestitkama (koje nisu slane mobitelima) niti su se ikad igrala na slami ispod stola djeda i bake. Podsjetite se i vi svojih sretnih trenutaka kad ste bili djeca.

U većini gradova otvorena su klizališta pa odvedite djecu na klizanje. Možda i niste baš vični u tome, ali oni će se jako veseliti i nasmijati kako ste nespretni i rado će vam ponuditi pomoć da vas nauče. Budite i vi dijete na jedan dan, a oni vaši učitelji. Samo oprezno, led je opasan.

S obzirom na to da se boravak zimi većinom svodi na boravak u zatvorenom prostoru pogledajte zajedno neki film po djetetovu izboru, ispecite goleme količine nezdrave hrane i dugo u noć gledajte filmove. Najvjerojatnije ćete vi zaspati prije njih.

Možda nam se ove godine posreći pa padne i snijeg. Izađite s njima van, grudajte se, sanjkajte, bacajte po snijegu, kotrljajte, radite anđele. Možda će vas djeca u početku čudno gledati, ali im pokažite da se i vi još uvijek znate dobro zabaviti na snijegu.

Jesu zimski praznici, ali uvijek možete sugerirati djetetu da posudi neku knjigu po njegovu izboru. Posudite i vi neku pa svaku večer uz topli kakao ili čaj organizirajte čitalačku večer.

Tulume djeca obožavaju, a ne moraju biti noćni. Pozovite im nekoliko vršnjaka, ispecite pizzu i organizirajte druženje. Ne zaboravite se na tih sat, dva maknuti u drugu sobu. Neka misle da su sami.

Treba li učiti za vrijeme zimskog odmora? Ako je ostvaren zadovoljavajući uspjeh na kraju polugodišta, ne. Baterije je najbolje napuniti odmorom i fizičkom aktivnošću.

I ono njima najvažnije – videoigre, mobiteli i računala. Ne zaboravimo i na njih. Uza sav napor i animaciju ovo je ono što je njima trenutačno najvažnije. Budite demokratski orijentiran roditelj pa zajedno dogovorite dnevni limit na npr. PS4. Nađite se na sredini. Učimo se demokraciji i kompromisu.

Možda će neki reći da sam nadobudna, optimistična i sanjarka i da je pola od ovoga neostvarivo. Možda su i u pravu, ali dok ima volje ima i načina.

Pustite djecu da budu djeca, pokušajte im organizirati neke aktivnosti, dopustite da im bude i dosadno, ali i da bulje u ekrane. Ovo su samo njihovi zimski praznici! [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisala Tajana TINTOR, učiteljica razredne nastave | OŠ Gustava Krkleca, Zagreb ]