Školstvo u medijima
OCJENE I OCJENJIVANJE
Ocjene vas ne određuju, ali jesu važne
objavljeno: 10. listopada 2019.

Škola je stresna. Ne dobivaju svi čiste petice i istina je da nas pritisak postizanja dobrih ocjena katkad iscrpi. Radi utjehe za one koji ne dobivaju ocjene kakve bi željeli, proširila se mantra pod nazivom „Vaše vas ocjene ne određuju”. Istinu govoreći, to je točno i svakako je nešto što treba imati na umu. No mnogi učenici izvrću značenje ove rečenice, shvaćajući  kako ocjene uopće nisu važne i stoga se ne treba truditi postići dobar rezultat u školi. Je li to način razmišljanja koji bi učenici trebali usvojiti?

Ocjene su bitne. Možda postoje nedostatci u sustavima ocjenjivanja, katkad i u samom obrazovnom sustavu, ali brojke i slova i dalje imaju vrijednost. Možda je ovu istinu danas teško „progutati”, ali pretvarajući se da ocjene nisu važne samo štetite samima sebi. Fakulteti uzimaju u obzir ocjene kao i poslodavci.

Naravno, treba upamtiti da nije nužno održati prosjek od najmanje 4.0 kako biste bili uspješni u životu. Ocjene ne mogu prikazati svaku nevjerojatnu kvalitetu koju posjedujete i fakulteti, odbori za dodjelu stipendija i poslodavci to također razumiju.

Razmišljajte o ocjenama kao o jedinici uz pomoć koje ćete izmjeriti svoj trud. Ako ste neuspješni u većini predmeta, vrlo je moguće da se niste uspješno prilagodili i ne iskorištavate svoj puni potencijal. Nekima petice dolaze prirodno, bez mnogo dodatnog napora. Ako ste jedan od tih učenika, tad ocjene niže od četvorke znače da se zaista ne trudite. Ako su vam potrebni sati učenja da biste zaslužili četvorku, i to je sasvim u redu. Dok god ste se istinski trudili i dali sve od sebe, možete se mirne savjesti pomiriti i s trojkom. Ako znate da možete više, tad ćete se sljedeći put potruditi više, koristit ćete se drukčijom metodom učenja, isprobati novu strategiju pisanja ispita ili pak istražiti mogućnost da zaradite dodatne bodove kako biste na kraju zaslužili veću ocjenu nego prošli put. Svatko je sposoban ostvariti napredak u školi. Potrebno je vrijeme. Važno je upamtiti da se ne trebate pretjerano opterećivati ocjenama, dokle god se trudite.

Ocjene vas ne određuju. Ti brojevi u svjedodžbi nisu vaše etikete. Vi ste mnogo više od toga. S druge strane ocjene jesu važne, ali naravno ne toliko da je potrebno provoditi neprospavane noći učeći dok se ne srušite. Ključ je u pronalaženju zdrave ravnoteže.

———————-

NAPOMENA 

  • SAD: College Express – portal koji obrađuje teme vezano za obrazovanje, osobni rast, fakultet, profesionalne mogućnosti i zabavu.
  • Izvor: collegeexpress.com