Školstvo u medijima
SAVJETI UČITELJIMA KOJI RADE U NEGATIVNOM ŠKOLSKOM OKRUŽENJU
Odbijte sudjelovati u negativnim razgovorima, ostali će vam se prestati žaliti
objavljeno: 27. veljače 2020.

No problem je u tome što je moja škola u posljednje vrijeme postala vrlo negativno školsko okruženje.

Teško je poučavati u školi u kojoj se osoblje stalno žali, pogotovo kad su djeca fokus svih pritužbi.

Zbog djece smo i izabrali ovo zanimanje, zar ne? Dakako, uz pristojnu plaću i vječnu slavu. Međutim, ako svakodnevno slušamo o tome kako su djeca ove godine užasna i lijena, tad nema smisla uopće se truditi nešto ih naučiti.

Naš se posao tad čini uzaludnim i depresivnim.

Ovo je bio težak početak polugodišta u mojoj školi, ali otkrio sam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se oduprete onima oko vas koji su izgubili volju za životom.

IZAĐITE KAD GOD MOŽETE.

Ako vam vaša škola dopušta da izađete tijekom radnog dana, iskoristite to. Ocjenjujte učeničke radove u kafiću. Prošećite. Ako to nije opcija, jednostavno otiđite u školsku knjižnicu i ondje planirajte lekcije. Bitno je da se maknete iz učionice. Jer ako ostanete u njoj, znate li što će se dogoditi? Učitelj iz učionice preko puta vaše doći će i sjesti na vaš stol te vam se požaliti o nekom svom učeniku, a vi ćete biti loše raspoloženi jer ste morali slušati ovu tiradu umjesto da ste radili nešto za sebe.

POVREMENO NAPRAVITE NEŠTO LIJEPO ZA UČENIKE.

Četiri učenika u mom razredu imala su rođendane prošlog tjedna. Jedno je od njih djevojčica koja ima probleme kod kuće, zbog čega je podbacila u školi. Ona neće imati proslavu rođendana kod kuće, stoga smo kolega i ja odlučili poduzeti nešto. Organizirali smo rođendansku zabavu iznenađenja, donijeli darove i hranu. To je bilo dovoljno da izguram do kraja tjedna.

Još je jedan dobar savjet da napišete poruke djeci koja su dobra u nečemu ili koja trebaju malo dodatnog ohrabrenja. To im pomaže da se osjećaju voljeno i primijećeno, a, još važnije, to me podsjeća na to koliko ih volim i kakav je privilegij raditi s njima.

LOKALIZIRAJTE VLASTITO JADIKOVANJE.

Ovo može biti nezgodno, ali je ključno za posljednji savjet, koji je i najučinkovitiji. Odaberite jednu osobu kojoj ćete se požaliti o svom poslu. To je jedina osoba kojoj se možete obratiti kad se loše osjećate zbog negativnoga školskog okruženja. Čak i kad se čini da vam ništa ne polazi za rukom, izdržite sve dok ne pronađete osobu kojoj ćete se moći požaliti i zatim izbacite sve iz sebe. A sad ste spremni za četvrti savjet.

BUDITE TRAČAK SUNCA SVIMA OSTALIMA!

Ovo je moj omiljeni savjet. Odbijte sudjelovati u negativnim razgovorima, pogotovo o djeci. Kad se vaš kolega počne žaliti nemojte suosjećati s njim. Neka vaš odgovor bude potpuno pretjeran – „Znam! Toliko sam uzbuđen zbog sutrašnje priredbe!” ili „Već smo prošli sredinu tjedna, kako vrijeme leti!”

Hoće li to povećati ukupnu pozitivnu energiju u vašoj školi? Vjerojatno ne.

Međutim, sigurno će pomoći vama, jer će vam se ostali prestati žaliti. Prvih nekoliko ovakvih interakcija može se činiti neugodnima, ali ta neugodnost znači da radite ispravnu stvar. Potrebno je samo nekoliko ovakvih interakcija kako bi ljudi shvatili da niste osoba kojoj se žele žaliti. Oni će pronaći novu žrtvu, a vi možete svoje vrijeme iskoristiti za sebe.

…………………

NAPOMENA 

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica poučavatelja čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • Photo by Element5 Digital on Unsplash