Školstvo u medijima
EVO NOVIH PRAVILA
Stop varanju na državnoj maturi!
objavljeno: 20. svibnja 2019.

Na što maturanti moraju pripaziti istražila je novinarka HRT-a Sunčica Findak. Maturanti na ispitima državne mature više se u pismenom dijelu testiranja neće smjeti koristiti vlastitim kemijskim olovkama, nego onima Nacionalnog centra.
A za sve te zanimljive oblike varanja na maturi, od prepisivanja s mobitela, dobro skrivenih slušalica u uhu, pametnih satova pa do kamera u kemijskim olovkama, evo novih pravila koje je donijela ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.
Pravilnikom o polaganju državne mature uređeno je da se za nedopušteno ponašanje prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja izriču sljedeće mjere:

a) opomena kao upozorenje kod prvoga primijećenoga nedopuštenog ponašanja
b) prekid ispita i poništavanje ispita pri ponovljenom nedopuštenom ponašanju.

Nacionalni centar je, pak, zbog raznih domišljatih načina varanja na maturi, odlučio utvrditi indeks varanja po školama. Pregledom svih škola i svih maturanata i pristupnika koji su pisali ispite na državnoj maturi utvrdili su u kojim je mjestima taj indeks varanja viši od dopuštenoga
Naravno, rezultate će najprije podijeliti s ministricom obrazovanja, a zanimljivo će biti doznati u kojim je školama taj proces učestaliji.
Inače, ovogodišnji ispiti na državnoj maturi počinju 3. lipnja, a objava konačnih rezultata bit će 15. srpnja.
Od obvezatnih predmeta prvi je ispit iz hrvatskog jezika 17. lipnja, pa engleskoga 19. lipnja i matematike 26. lipnja. 
I što reći osim – sretno! Samo uz vlastito znanje i olovke Nacionalnog centra! [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr ] Video možete pogledati OVDJE.