Školstvo u medijima
POSLJEDICE IZNIMNOGA RADNOG OPTEREĆENJA, SILNE ODGOVORNOSTI…
Stres na poslu veći je za učitelje nego za bilo koje drugo zanimanje
objavljeno: 14. ožujka 2019.

Nacionalna zaklada za istraživanje obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu izvještava da se 20 posto učitelja osjeća nervozno zbog svog posla većinu vremena ili cijelo vrijeme, dok je kod sličnih zanimanja ta brojka mnogo manja – 13 posto.

Rezultati studije mogu se pronaći u prvom godišnjem izvješću istraživačkog tijela o tržištu rada u Engleskoj.

Izvješće kaže da rastući broj učenika, manjak novih učitelja i sve veći omjer učitelja koji napuštaju struku pokazuju da je potrebna „hitna reakcija” kako bi se osiguralo dovoljno učitelja.

 Izvješće posebno ističe „akutne izazove” u području zapošljavanja i zadržavanja učitelja u predmetima poput fizike, matematike, stranih jezika i kemije.

Izvješće također upozorava da je tradicionalna prednost učitelja u odnosu na druga zanimanja, inače otporna na recesiju, s vremenom nestala zbog relativno jakog priljeva mladih diplomanada na tržište rada.

„Poslovna sigurnost koju nude alternativna zanimanja vjerojatno će utjecati na one koji odlučuju o tome hoće li se baviti poučavanjem ili ne”, navodi izvješće.

 Jack WORTH, suautor izvješća, pozdravio je vladinu novu strategiju zapošljavanja i zadržavanja učitelja, ali je rekao da su potrebni i daljnji koraci.

„Engleske su škole suočene s velikim izazovima u zapošljavanju i zadržavanju dovoljnog broja učitelja”, rekao je Worth.

„Vođenje brige o učiteljima te podrška i poštovanje učiteljsku će struku učiniti privlačnim i zadovoljavajućim izborom zanimanja. Da bismo to postigli, moramo im poboljšati radne uvjete te se usmjeriti na to da učiteljsku karijeru učinimo lakšom i održivijom.”s

Mary BOUSTED, tajnica učiteljskog sindikata NEU, rekla je da je izvješće istaknulo njihove dugogodišnje probleme.

 „Razlozi zbog kojih toliko učitelja napušta poučavanje nisu nam zagonetni”, rekla je Bousted.

 „S obzirom na to da smo suočeni s iznimnim radnim opterećenjem, silnom odgovornošću, beskrajnim testiranjima te niskim plaćama iz godine u godinu, nije čudo što dobri učitelji napuštaju struku.”

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.