Školstvo u medijima
PROFESIONALNA PROSUDBA I TRAJAN UTJECAJ NA ŽIVOT UČENIKA
„Učitelji bi trebali više vjerovati svom instinktu”
objavljeno: 11. veljače 2019.

No, toliko smo zapeli u tim brojkama i postupcima da katkad zaboravljamo još jedan važan sastojak poučavanja – instinkt.

„Profesionalna prosudba” jedno je od stručnih imena za instinkt, ali može se svesti na odluke koje donosimo na temelju svog iskustva i poznavanja djetetove pozadine uz nekoliko drugih faktora.

Očekujemo da podatci dokažu zašto neko dijete napreduje. Podatci su potrebni, pogotovo zbog prepunih učionica u mnogim školama, često radi nedostatka učitelja. Napredak za jednog učenika često znači zaostajanje za drugoga.

Zbog toga se obično oslanjamo na neku vrstu utemeljenog pristupa kad učenike usmjeravamo na višu razinu, ali katkad razmišljamo šire od onoga što nam podatci nude.

Nedavno su mi roditelji dvojice bivših učenika zahvalili na iskustvu koje su njihova djeca stekla iz matematike.

Oba su učenika imala nešto zajedničko – ja sam preporučio da idu na višu razinu unatoč tome što su podatci govorili da nisu ništa napredniji od svojih kolega.

Naporan rad, roditeljska podrška, težnja da budu bolji, dodatne instrukcije – sve su to bili čimbenici, ali postojalo je još nešto, što je teže izmjeriti, nešto zbog čega su mi se činili spremnima za taj korak. Ti su učenici sad odrasle osobe, a moj instinkt, ta profesionalna prosudba, imala je trajan utjecaj na njihove živote.

Iako živimo u svijetu raznih obrazovnih modela, također živimo u svijetu u kojem moramo ispitivati svoje učenike. Učenici koji mogu postići vrhunske rezultate trebaju više sadržajnog znanja. Govorim iz matematičke perspektive i shvaćam da se neki drugi predmeti možda razlikuju u tome. Stoga je ključno da učenici budu na odgovarajućoj razini u pravo vrijeme.

Kakav to utjecaj ima na moje poučavanje?

Jesam li ovaj tjedan zaključio s osmijehom na licu?

Ne, proveo sam mnogo vremena pitajući se koliko sam učenika iznevjerio zbog toga što nisam vjerovao svom instinktu. To je užasavajuća pomisao: da određena nemjerljiva kvaliteta, koju tek možemo naslutiti (ili ne), može promijeniti živote naših učenika.

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.