Učitelji stvaraju
■ OŠ „JOSIP VERGILIJ PERIĆ” IMOTSKI ■
Bajkovita vilinska Imota
objavljeno: 14. svibnja 2024.

Učenici OŠ „Josip Vergilij Perić” Imotski završili su projekt „Misto di svako priču pričat zna“ u sklopu projekta Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije „Čuvari baštine“.

Cilj je projekta „Čuvari baštine“ razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad planiranjem, provedbom i prezentacijom projekta u području baštine. Realizacijom ovakvih projekata, koji uključuju i učenike i djelatnike, potiče se izgradnja osobnog, kulturnog i zavičajnog identiteta stvaranjem sadržaja vezanih uz materijalnu i nematerijalnu baštinu, usko vezanu za područje koje ih okružuje.

Završen je projekt naše škole ,,Misto di svako pričat priču zna” koji je odobrio Centar

izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije unutar programa „Čuvari baštine”.

Istraživali smo postojeće priče koje želimo sačuvati prenoseći ih na druge generacije. Imotski je kraj bogat pričama i legendama koje se odavna prenose s koljena na koljeno, i to najčešće usmenom predajom.

Rijetke priče su zapisane, a smisao je našeg projekta sakupiti ih što više i sačuvati od

zaborava. Učenici su istraživali priče o vilama, o kojima se pričalo u našem kraju, zapisivali ih i ilustrirali. Prikupljene vilinske priče, omotane u vilinsko kolo, izložili smo u školskom predvorju.

Naša knjižničarka Maja PUNOŠ REBIĆ prepričavala je vilinske priče učenicima i tako im približila vile kao drevne čuvarice naše predivne Imote. Ovim projektom pokazali smo sve bogatstvo imotskih baštinskih priča, osobito vilinskih, njegovanje nematerijalne baštine kao i ljubav najmlađih prema čitanju i pripovjedalaštvu.

Prirodne ljepote Imotskog, drevne Emote i Vilinske Imote ne mogu se u potpunosti doživjeti i razumjeti bez legendi i priča koje se za njih vežu: Vilinska pećina, Vilinsko počivalo, Prezime Vilenice, Gavanovi dvori – legenda o nastanku Crvenog jezera…

Našim smo projektom predstavili zavičaj u punini – od zaborava sačuvali

njegove prirodne i kulturne ljepote uz vrijedne interpretacije sabrane u baštinskim

pričama Imotskoge krajine.

Kao krajnji rezultat projekta„Misto di svako pričat priču zna” osmišljen je videospot

Bajkovita vilinska Imota u kojem su male vile glumile starije učenice naše škole, ali i one najmanje koje tek trebaju postati učenice.

Videospot ima hrvatsku i englesku inačicu, a možete ga pogledati ovdje.

Misto di svako pričat priču zna, Vilinska Imota

Fairy Imota | Fairy tales

■ Piše: Katija NIKOLIĆ, dipl. uč. razredne nastave, savjetnica ■ OŠ „Josip Vergilij Perić” Imotski ■