Učitelji stvaraju
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Izložba starina povodom Noći muzeja
objavljeno: 29. siječnja 2021.

Svake godine u ovo doba obilježava se Noć muzeja. Muzeji otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima i organiziraju mnoštvo radionica i prigodnih događanja. Naša OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu poznata je po tome što učitelji često sa svojim učenicima provode vrijeme u muzejima i galerijama tijekom cijele godine.

Svaki razred bi barem jednom mjesečno imao nastavu u nekom muzeju u središtu grada.

Već neko vrijeme zbog objektivnih razloga to nije tako. Nedostaju nam muzeji i galerije. Nedostaju nam umjetnička djela, pogled na starinske predmete koji nas vode u neko drugo vrijeme, škripa parketa u velikim muzejskim dvoranama. Ulazak u muzej bio je svojevrstan ulazak u vremenski stroj ili kao zamah čarobnim štapićem koji nas je odvodio u novu, zanimljivu priču.

Ali, kad već mi ne možemo u muzeje odlučili smo muzej “dovesti” u školu. Zamolili smo roditelje, djedove i bake da zavire u svoje stare “škrinjice” i posude nam nešto iz prošlosti svojih obitelji zajedno s pričom koja ide uz taj predmet i uz to doba.

U nekoliko dana prikupili smo toliko zanimljivih i vrijednih predmeta da bismo stvarno mogli postaviti samostalnu izložbu u pravom velikom muzeju. Organizirali smo svoju Noć muzeja. Vrijedni učitelji pretvorili su jednu učionicu u muzejsku dvoranu. Starinski telefoni, pisaći strojevi, sportska obuća i rekviziti s početka prošlog stoljeća, monokli i kazališni dvogledi, glačala, srebrno posuđe, odjeća iz prošlih stoljeća… Sve je to dio naše bogate izložbe.
Osnovna škola Ivana Gundulića je na ovoj izložbi sudjelovala u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom.
U našu malu školu u centru grada unijeli smo dašak prošlosti. Izložba je, osim učenicima naše škole, namijenjena široj javnosti uz poziv na očuvanje kulturne baštine i predmeta koji su svjedoci vremena u kojima su živjeli naši stari.

Svi zainteresirani našu izložbu mogu pogledati OVDJE.

PROGRAM IZLOŽBE
U petak, 29. siječnja, u prostorima Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, s početkom u 9.00 sati, održala  se izložba „Muzej starina“ u sklopu manifestacije Noć muzeja.
U 2021. godini održat će se šesnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine.
Otvaranje izložbe pogledajte u kratkim video materijalima koji su nastali tijekom javljanja uživo na Facebook stranici Osnovne škole Ivana Gundulića. Naši će vas kustosi provesti kroz muzejski postav i predstaviti vam ovu izložbu koja je nastala sinergijom učitelja, učenika i njihovih roditelja.

■  Piše: Sanela ŠKEVIN, učiteljica ■  OŠ Ivana Gundulića, Zagreb ■  Dugogodišnja sam učiteljica u školi u srcu Zagreba. Volim istraživati, poučavati izvan učionice i stalno nešto novo raditi. ■  Koordinatorica sam Erasmus + projekta i voditeljica skupine Mali istraživači. ■  Uživam smišljati stalno nove igre u nastavi matematike i hrvatskog jezika. A najviše od svega VOLIM TZK.  ■