Učitelji stvaraju
OŠ „LJUDEVIT GAJ“ KRAPINA
Prvaci na državnom natječaju „Ljekovita lektira“
objavljeno: 30. travnja 2021.

U sklopu projekta o ljekovitom bilju „Njezino veličanstvo kopriva“  učenika 4.B razreda i njihove učiteljice Marije Klasić, a u suradnji sa školskom knjižničarkom Suzanom Pracaić, ostvarene su različite aktivnosti, nastali su raznovrsni radovi. Među njima je i prijava na ovogodišnju manifestaciju Noć knjige 2021.

U travnju obilježavamo Dan škole (20. travnja,  godišnjica smrti Ljudevita Gaja). Tijekom travnja događaju se i važne obljetnice, manifestacije vezane uz knjigu i čitanje. Sudjelovanje u manifestaciji Noći knjige jedna je od aktivnosti obilježavanja Dana škole u organizaciji školske knjižničarke. Tako nam se i ove godine deseta Noć knjige s temom  Ljekovita moć knjige idealno uklopila u projekt učenika 4.b.

Među raznovrsnim radovima nastalim tijekom projekta odabrale smo pojedine radove i poslale ih na literarni natječaj Ljekovita lektira povodom manifestacije Noći knjige 2021.

To su: literarni rad Neće grom u koprive (Nikola Pošmuga, 4.b) i kreativni radovi – stripovi i plakati, nastali pod mentorstvom učiteljice Marije Klasić.

Neće grom u koprive

Dobročiniteljica kopriva – strip

Za natječaj je nastao i Intervju s Knjiguškom. Izuzetno motivirana skupina učenica, nazovimo ih medijskom skupinom 4.b, (Petra Štrok, Marta Žnidarić, Vita Zubić, Lea Sopek, Franka Ivanjko i Hana Šimunić) pod vodstvom su i uz motivaciju knjižničarke Suzane Pracaić izradile intervju te dale preporuke kako pronaći ljekovitu moć u knjigama.

Učenice su po uzoru na Smib samoinicijativno izradile i razredni časopisJupi u kojem su se dotakle koprive i zdravlja.

Intervju s Knjiguškom odabran je kao najbolji rad u kategoriji 1. – 4. razreda pa smo tako osvojili prvo mjesto na natječaju Ljekovita lektira u organizaciji Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Druga je aktivnost za Noć knjige bila izrada kviza o ljekovitosti bilja za čovjekovo zdravlje „Iz Gajeve ljekarne“. Kviz su osmislili učenici 4.B razreda sa svojom učiteljicom Marijom Klasić (pitanja i odgovori vezani su uz ljekovito bilje). Izradili su svoj dio u Google web alatu te ga u suradnji sa školskom knjižničarkom Suzanom Pracaić objavili javno.

Pridružite nam se u obilježavanju ovih svečanih dana posvećenih knjigama, čitanju, učenju, zdravlju i ekologiji te zaigrajte kviz.

■ Pišu:  Marija Klasić, učitelj savjetnik |  Suzana Pracaić, školski knjižničar savjetnik. ■  OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina ■