Učitelji stvaraju
■ OŠ PUJANKI, SPLIT ■
Prvi koraci u izradi stripa
objavljeno: 22. svibnja 2023.

Učenici 1. a razreda svaki slobodan trenutak koriste za istraživanje polica školske knjižnice. Najčešće se zadrže na policama na kojima su stripovi: Čovpas, Kapetan Gaćeša, Gregorov dnevnik i Durica. Nedavno su u knjižnicu stigli Kapetan Miki i Alan Ford. Budući da su sve stripove pročitali nekoliko puta, odlučili su sami izraditi svoj strip.

Učiteljica i knjižničarka osluškujući dječju želju za stvaranjem malih umjetničkih djela pozvali su u goste crtače stripova. Ugostili smo Simona Pavlovića i Dalibora Ivaniševića.

Naučili su nas da je strip deveta umjetnost, slijed crteža koji prikazuje neku priču praćen tekstom u oblačićima na crtežu i da se strip može prikazati samo u tri kadra. Nakon predavanja učenici su izrađivali vlastiti strip. Mogli su birati povijesnu, humorističnu ili pustolovnu temu.

Oduševljenje je bilo obostrano pa ćemo suradnju rado nastaviti budućim aktivnostima. Tko zna, možda će netko i od naših učenika biti budući Dragić, Bartolić, Marušić, Bednjanec, Macan, Maurović.

OVDJE su stripovi nastali na našoj radionici

■  Napisale: Marija Čelan–Mijić, knjižničarka i Jadranka Bulj, učiteljica razredne nastave | OŠ Pujanki Split ■