Učitelji stvaraju
■ OŠ NOVSKA ■ ZADATCI RIJEČIMA U 1. RAZREDU [2. DIO]
Razbij šifru, smisli zadatak
objavljeno: 18. travnja 2021.

Učenici u 1. razredu trebaju postati svjesni da su, upoznavši svih deset znamenki i naučivši čitati i pisati sva slova, osvojili ključ koji  im otvara vrata novih spoznaja. Postaju im dostupni svi brojevi ovog svijeta, sve riječi, pjesme, bajke, priče, zanimljivosti u enciklopedijama i na internetu.

Važno je potaknuti njihovu znatiželju, istraživački duh, maštu, kreativnost i motivirati ih tako da uče u uvjerenju da uče upravo ono što žele i zato što to žele.

Zadatci riječima često su nepravedno omraženi kod učenika svih uzrasta. Moraju pročitati i razumjeti pročitan tekst, odrediti poznato i nepoznato, odabrati odgovarajuću računsku operaciju, izračunati i napisati odgovor ako je to potrebno. 

Pri tome je važno jesu li pravilno napisali sva slova i riječi, kako su formulirali rečenice i jesu li pazili na rečenične znakove.

Toliko pravila, a samo im je sedam godina.

Dobro osmišljena motivacijska priča, igra detektiva i male čarobne pločice motivirale su moje učenike da brzo usvoje sva pravila za rješavanje zadataka riječima i smišljaju zanimljive zadatke.

Rad Fleissner grilleom ili rotirajućim rešetkama/pločicama učenici jako brzo usvoje i uvijek se raduju takvim aktivnostima.

Možemo im zadati pojmove i napisati riječi na ploči, ali ovakvo otkrivanje i razbijanje jednostavne šifre izazov je koji shvaćaju kao igru i sa zadovoljstvom pristupaju zadatcima riječima.

✿ UPUTE ZA RAD ROTIRAJUĆOM REŠETKOM ✿

Primjena rotirajućih rešetki u razrednoj nastavi Fleissner grille

Kada usvoje zadana pravila, motivacija im je smišljanje zadataka riječima za prijatelje iz razrednog odjela. Posebno su ponosni ako je upravo njihov zadatak riječima uvršten u nastavni listić.  

Simulacija Fleissner grille, igra za učitelje

Pred vama je simulacija za razbijanje šifre. Otkrivena slova redom zapisujte na papir.

Ako ste vidjeli upute u videozapisu, razbit ćete ovu jednostavnu šifru bez problema i nadam se da ćete se složiti s porukom koju otkrijete.

VEZANI ČLANCI

■  OŠ NOVSKA ■  ZADATCI RIJEČIMA U 1. RAZREDU [ 1. DIO ] 

Zagolicajmo maštu, potaknimo kreativnost

Piše: Ksenija Lekić, magistra primarnog obrazovanja u zvanju mentora ■  Osnovna škola Novska ■ Majka prekrasne mlade žene koja također radi u području obrazovanja, ali s već punoljetnim mladim ljudima ■   Voli digitalne alate, neobična pomagala i istražuje mogućnosti njihove primjene u nastavi. Svoje učenike uključuje u različite nacionalne i međunarodne projekte. Voli im postavljati izazove i time ih poticati na aktivnost, razvijanje mašte i kreativnosti ■   Kao Genially i BookWidgets ambasadorica u Hrvatskoj, provodi edukacije o uporabi tih, ali i drugih digitalnih alata i aplikacija u nastavi ■