Učitelji stvaraju
OŠ EUGENA KUMIČIĆA, SLATINA
Ugostili partnere u sklopu Erasmus+ projekta GAME
objavljeno: 22. studenoga 2021.

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini sredinom je studenoga održana mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta GAME (Generative Application to Manage Education). Riječ je o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije. Glavni je cilj ovog projekta  promijeniti stav učenika prema učenju i školi te potaknuti motivaciju učenika korištenjem modernih tehnika učenja i poučavanja.

Jedna je od tih tehnika igra. Slatinska osnovna škola tako je ovom prigodom ugostila ukupno 22 učenika i 12 nastavnika iz pet europskih zemalja: Turske (glavni koordinator), Latvije, Grčke, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Ovaj je projekt u OŠ Eugena Kumičića započela učiteljica engleskoga jezika Silvija Mađarić, a nastavila učiteljica engleskoga jezika Iva Vilček, organizatorica ove projektne mobilnosti, uz pomoć projektnog školskog tima koji čine: ravnateljica Božica Majhen, učiteljice razredne nastave: Spomenka Bošnjak / Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Renata Grahovac, Vesna Košutić, Vera Menčić, Željka Novotni, učiteljica prirode i kemije Rajka Avirović Gaća, učiteljica engleskoga jezika Kristina Premec, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Strupar te knjižničarka Melita Schmitz.

Cijeli je tjedan bio podređen djeci i igrama u nastavi. Prvi se dan održao uvodni sastanak na kojem je goste pozdravila koordinatorica projektnog tima Iva Vilček, ravnateljica Božica Majhen te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić. Učenici, gosti, sa svojim su domaćinima igrali razne igre upoznavanja kako bi se pripremili za ostatak tjedna.

Obilazak i upoznavanje grada na zanimljiv su način pripremile učiteljice Renata Grahovac i Rajka Avirović Gaća. Dan je završio pozdravnom priredbom u videoformatu koju su pripremili učenici razredne nastave i njihove učiteljice, članice projektnog tima: Spomenka Bošnjak / Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Vesna Košutić, Vera Menčik i Željka Novotni.

Drugi smo dan bili na izletu u glavnom gradu Zagrebu na koji nas je povela knjižničarka Melita Schmitz. Naučili smo štošta o najvažnijim znamenitostima te posjetili Muzej čokolade.

Prijepodne trećeg dana mobilnosti proveli smo u obilasku područnih škola Gornji Miholjac i Bakić gdje su nam učenici i učiteljice Jasna Kizivat, Anita Jančić Rulj i Renata Grahovac pokazali razne tradicijske igre našeg kraja kao i igre kojima se možemo koristiti u nastavi, a u kojima su uživali učenici, ali i njihovi učitelji. Poslijepodne smo, također, posvetili igrama u nastavi. Budući da je svaka od zemalja partnera zadužena za određenu igru ili aktivnost, naš je zadatak bio pripremiti igre Pogodi tko sam te Igre na zemljopisnoj karti. Učenike je u igrama vodila učiteljica engleskoga jezika Kristina Premec. Nakon odigranih igara učenici su uživali u Escape room igri rješavajući razne zadatke iz STEM područja kako bi došli do konačnog cilja. Ovu su igru za njih pripremile učiteljice Rajka Avirović Gaća, Martina Bukvić i Sanela Jukić.

Četvrti smo dan proveli na izletu u PP „Papuk“ gdje smo obišli Jankovac, geološki spomenik prirode „Rupnicu“, a usput i naše jezero Javoricu. Gosti su nam zadnjeg dana mobilnosti pokazali tradicionalne igre svojih zemalja. Nakon završne ceremonije, i podjele certifikata svim sudionicima projektne mobilnosti, projekt je na Preddiplomskom studiju za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, koji je otvoren u Slatini, predstavila koordinatorica Iva Vilček, a zatim je svaki partner predstavio po jednu igru u sklopu projekta. Ovo je, ujedno, bila i zadnja aktivnost u sklopu projektne mobilnosti u Slatini. Završnu je večeru uveličao svojim dolaskom i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Organizacija mobilnosti, posebice u ovako neizvjesnoj situaciji, težak je i odgovoran posao. Međutim, vidjeti dječje osmijehe i čuti komentare partnera, koji su uživali u svakom danu mobilnosti, najveća su moguća zahvala za trud i rad. Naši su gosti ostali očarani našom školom, gradom, prirodom i ljubaznošću naših ljudi i svojim su se kućama vratili puni lijepih dojmova i novih uspomena. Mi se veselimo našoj budućoj mobilnosti u Portugalu.

Zahvaljujemo i našem nakladniku Školskoj knjizi na prigodnim poklonima za svoje goste.

Više o aktivnostima ovog projektnog tjedna možete pročitati OVDJE.

■ Piše: Iva Vilček, učiteljica engleskoga jezika | OŠ Eugena Kumičića, Slatina ■