Važni datumi u godini
SMIB UZ ŠKOLARCE
Blagdan posvećen majkama
objavljeno: 8. svibnja 2020.

Majčin dan u prošlosti je imao veliko značenje za poboljšanje položaja žena u društvu, a u novije je vrijeme taj praznik dan kad se dobrim djelima i sitnim darovima ugađa majkama i bakama. Obilježava se drugu nedjelju u svibnju.

SVEČANOSTI ZA MAJKE

Prije mnogo tisuća godina u staroj Grčkoj i Rimu ljudi su slavili majku na proljetnim svečanostima koje su posvetili svojim božicama. Kršćani su preuzeli taj praznik i slavili ga u čast Marije, Majke Božje. Mnogo stoljeća poslije Englezi su proširili taj praznik i počeli ga slaviti u čast svih majki.

Proslava Majčina dana drugu nedjelju u svibnju zasluga je američke učiteljice Anne Jarvis. Želeći odati počast svojoj preminuloj majci, pokrenula je akciju s namjerom da jedan dan u godini slavimo blagdan posvećen majkama.

 To joj je uspjelo jer je američki predsjednik Wilson 1914. godine proglasio Majčin dan nacionalnim blagdanom. Ubrzo se taj običaj proširio po svijetu. U Hrvatskoj je obilježavanje Majčina dana postalo popularno prije 20-ak godina, a danas je jedan od najomiljenijih običaja.


POLJUPCI I ZAGRLJAJI

Pokažite mamama i bakama koliko ih volite i učinite im Majčin dan nezaboravnim. Čim se probudite, odjurite do svojih mama i baka, čvrsto ih zagrlite i poljubite.

A zatim im pripremite doručak. Kalupom za kolačiće u obliku srca oblikujte kriške kruha pa ih namažite džemom od jagoda ili višanja. Sigurno će se oduševiti kad ugledaju ukusno i zdravo srce. Izradite čestitke za mame i bake. Možete ih izrezati u obliku srca, cvijeta ili početnog slova njihovih imena. Ukrasite ih crtežom, šarenim papirićima, kamenčićima, perlicama…

Ili oblijepite stan papirićima s porukama za mame i bake. Zalijepite papiriće na zrcalo, hladnjak, ormar… Svuda gdje bi ih mame ili bake mogle vidjeti. Cijeli dan, od jutra do večeri, obasipajte mame i bake poljupcima i zagrljajima. Volite ih i cijenite svaki dan, a ne samo na Majčin dan.

■   Piše: Snježana MARIĆ, glavna urednica Smiba  ■  fotografije: Shutterstock  ■