Važni datumi u godini
BOŽIĆ ■ 25. PROSINCA ■
Božić – najiščekivaniji dan u godini
objavljeno: 24. prosinca 2018.

Božić je jedan od najljepših blagdana u godini, kako za djecu tako i za odrasle. To je blagdan kad je cijela obitelj na okupu, svi se za Božić spremamo danima unaprijed. I samo došašće nas priprema da mirni, veseli dočekamo Božić.

U raznim dijelovima svijeta Božić se slavi na različite načine.

Bitno je sačuvati tradiciju slavljenja Božića i prenositi običaje s koljena na koljeno. [ IZ DRUGIH IZVORA | wikipedia ]

  AKTIVNOSTI

U ovo doba godine u našim je školama uvijek veselo i svečano. Tijekom cijelog došašća učenici se spremaju za blagdan koji ih čeka krajem prosinca. Postoji niz aktivnosti koje možemo provesti na različitim satima. Ovdje su samo neke od njih.

  PROJEKTI

  • Adventski kalendar
  • Jedno „malo dobro djelo”
  • Moj tajni prijatelj
  • Susjed pomaže susjedu

Na satu GLAZBENE KULTURE prisjetit ćemo se hrvatskih tradicijskih pjesama. Pjevat ćemo najpoznatiju božićnu pjesmu Tiha noć te je poslušati na engleskom i njemačkom jeziku. Pokušat ćemo ju prevesti, ovisi o dobi djece.

Pričat ćemo i o Orašaru, poznatom baletu koji se izvodi u predbožićno vrijeme u mnogim kazalištima diljem svijeta. Pogledat ćemo i poslušati najpoznatiji dio baleta – Ples šećerne vile. [ više o Orašaru OVDJE ]

Na satu HRVATSKOG JEZIKA naučit ćemo ili ponoviti kako pišemo čestitku. Čestitku možemo poslati prijatelju, baki i djedu, susjedu.

Cijeli prosinac učenicima možemo čitati motivacijske priče (veliki izbor u knjizi Marice Milčec Svaka je mrva važna).

Možemo istražiti i kako se Božić čestita na raznim svjetskim jezicima.

Na satovima PRIRODE I DRUŠTVA možemo istražiti kako se Božić slavi u drugim zemljama. Naučit ćemo koji su hrvatski običaji pripreme i slavljenja Božića.

Za sat LIKOVNE KULTURE postoji niz aktivnosti koje možemo provoditi, od izrade raznih ukrasa, čestitki ili poklona koje možemo pokloniti dragim osobama. 

Ukrase možemo izraditi od gline ili slanog tijesta. Djeca uvijek uživaju u tome. 

 

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.