Važni datumi u godini
MEĐUNARODNI DAN ŽIVOTA ■ 7. VELJAČE ■
Cijeni svoj život i živote drugih
objavljeno: 7. veljače 2019.

U Hrvatskoj se obilježava od 1996. godine, kad je Hrvatska biskupska konferencija za obilježavanje Dana života odredila prvu nedjelju u veljači. [ Izvor: wikipedia ]

Na ovaj je dan dobro osvijestiti da je svaki život dar i da se svaka osoba treba cijeniti i poštovati točno onakva kakva jest.

Možemo razmisliti koliko cijenimo i koliko se brinemo o vlastitom životu, koliko ga kvalitetno živimo i koliko uživamo u njemu. Na današnji bi dan bilo dobro posvetiti barem neko vrijeme samo za sebe i raditi one stvari koje inače ne stignemo ili za njih nemamo vremena.

Majka Terezija, jedna od najvećih misionarki, na Međunarodni dan života 1996. godine izrekla je jednu od najljepših himni životu [vidi prilog]. [Izvor: narod.hr ]

AKTIVNOSTI:

Himna životu Majke Terezije može nam poslužiti kao motivacija i uvod u aktivnosti za obilježavanje ovog dana.

Glavna bi svrha obilježavanja Dana života trebalo biti osvješćivanje i propitkivanje vrijednosti vlastitog života i života drugih oko nas.

S učenicima (različite dobi) možemo napraviti anketu/plakate/intervju i nabrojiti pet stvari koje su kvalitetne u njihovim životima.

Učenici mogu nabrojiti i pet stvari koje bi oni rado promijenili u svom životu. Možemo raspraviti o tome kako mogu promijeniti te stvari, koliko bi im vremena trebalo te ih potaknuti na promjene.

Bilo bi zanimljivo snimiti kratki film o zadovoljstvu vlastitim životom. Nakon nekog vremena mogli bismo ponoviti snimanje s istim pitanjem. Ova je aktivnost dobra da se djeci (a i odraslima) osvijesti kako nam trenutačni problemi nakon nekog vremena postanu mali i neznatni.

Jako dobra ideja dolazi od učiteljice Valentine Borščak iz Osnovne škole Ivana Zajca u Rijeci, koja je svojim učenicima čitala knjigu Čudo R. J. Palacija. Knjiga govori o dječaku koji je rođen drukčiji. Potiče nas na razmišljanje o tome kako trebamo prihvatiti različite od nas i cijeniti život u bilo kojem smislu.

Više o njezinu projektu OVDJE.

U knjizi su posebno zanimljiva Načela gospodina Browna koja nam mogu poslužiti i kao teme za SAT RAZREDNIKA ili jednostavno kao misao vodilja ili moto za pojedini mjesec u godini.

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.