Važni datumi u godini
SRETAN USKRS
Jaja u prirodnim bojama
objavljeno: 2. travnja 2021.

Gledajući iz biološke perspektive, jaja su imala važnu ulogu u prilagodbi organizama na život na kopnu. Naime, jaje omogućuje razvoj organizma u zaštićenom okružju, a tijekom prelaska na kopneni način života jedna od glavnih opasnosti bilo je isušivanje zbog djelovanja Sunčevih zraka.

Gmazovi su „izumili” jaja, a ptice su usavršile njhovi „izum” mnogobrojnim prilagodbama u boji, teksturi, veličini i obliku.

Jaja ptica građena su od kalcijeva karbonata sa sitnim porama kroz koje se izmjenjuju plinovi. Čučavci se izliježu iz jaja koja imaju otprilike 25 % žumanjka, a potrkušci iz jaja s 40 % žumanjka.

Razgradnjom žumanjka zametak dobiva energiju za svoj rast te se istodobno stvara metabolička voda važna za rad svih stanica.

Zametak gmazova kao izvor energije upotrebljava proteine pri čemu ne nastaje toliko metaboličke vode, pa ptice mogu izlijegati svoja jaja u sušem području nego gmazovi. Ljuska jajeta u gmazova je kožnata i elastična s malom količinom kalcijeva karbonata.

S obzirom na to da su jaja simbol novog života, mnogi su narodi i kulture imali običaj bojiti ih, a između ostalih taj običaj njeguju i kršćani za Uskrs.

Znanost u bojenju jaja

Kako biste, njegujući taj običaj, ostali povezani s prirodom, predlažemo vam da jaja bojite na prirodan način, s pomoću nekih biljaka ili prehrambenih proizvoda.

Bojenje jaja iznimno je uspješno ako u vodu stavimo alkoholni ocat. To može poslužiti kao zanimljivo polazište za istraživačko pitanje koje možete postaviti svojim učenicima nakon kratkog teksta o jajima i njihovoj građi.

Sljedeće zanimljivo pitanje može se odnositi na idealnu pH-vrijednost za bojenje jaja.

Naime, ocat reagira s kalcijevim karbonatom stvarajući ugljikov dioksid, a kalcijev karbonat razgrađuje se povećavajući površinu jajeta koja je u dodiru s bojom.

Jednako tako proteini u ljusci reagiraju s kiselinom te postaju pozitivno nabijeni i privlače negativno nabijene molekule boje.

Predlažemo da upotrijebite crveno zelje, ciklu, kurkumu, špinat, ljuske crvenog ili ljubičastog luka.

Dijelimo s vama sliku obojenih jaja u crvenom i bijelom vinu. Otkrijte sa svojim učenicima zašto se na njima pojavljuju mali kristalići.

Želimo vam uspješno istraživanje i puno prirodnog šarenila.

Autorica: Melita Povalec, urednica za biologiju Školska knjiga